Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cena
  • 23.02.2021. 07:30

Nemačka se i dalje rešava zaliha svinja, ali cene rastu?

I u drugim zemljama EU-a, poput Španije, Belgije, Austrije i Italije takođe je zabeležen rast cena.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 464
  • 184
  • 0

Po prvi put u ovoj godini cene svinja u Nemačkoj krenule su da rastu. Prema Udruženju nemačkih proizvođača (VEZG) cena iznosi 1,21 evra po kilogramu, što je, istina, povećanje od samo dva centa. Ali, kako oni tvrde, znak je da će se taj trend nastaviti.

U toj državi prošle nedelje zbog nepovoljnih vremenskih uslova zaklano je manje svinja. Ipak, red se smanjuje. Prema Interesnoj grupi svinjara u Nemačkoj (ISN) zaklano je oko 90.000 tih životinja, a na red čeka još njih 530.000.

Stoga je, kako navode u svom saopštenju, važno plasirati meso putem maloprodaje. Kao dobar primer navode jedan poznati trgovački lanac koji ima veliku akciju prodaje svinjetine, XXL paketa sa naglaskom da se radi o domaćem poreklu.  

Stočarima problem predstavlja i debljina životinja koje nisu zaklane na vreme, a prosečna iznosi 100,4 kilograma, navodi agrarheute.

Cena za prasad do 25 kilograma za razdoblje od 15. do 21. februara je 32,50 evra po grlu. Šta je još jedno povećanje u odnosu na nedelju pre kada su cene bile dva evra niže.

Rast i u drugim zemljama

U drugim zemljama EU-a, poput Španije, Belgije, Austrije i Italije takođe je zabeležen rast cena. Kao rezultat toga ISN navodi pad ponude, ali i činjenicu da postoje pozitivni trendovi koji se tiču potražnje. To se prvenstveno odnosi na popuštanja epidemioloških mera. Međutim, u Nemačkoj to nije slučaj.

Zemlje koje izvoze u Kinu beleže još više cene, ali, podsetimo, Nemačka i dalje ne sme da izvoziti u tu zemlju zbog afričke svinjske kuge.

Cene se u skladu s izvoznim mogućnostima razlikuju između evropskih zemalja, a ponekad i unutar pojedine države. Tako je na primer, između Španje i Nemačke razlika od 38 centi za kilogram ove vrste mesa.

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Nemačke

Cela situacija sa padom cena izazvala je tešku situaciju i na našem tržištu. Domaći uzgajivači su postali nekonkurentni u odnosu na cene svinjetine koja dolazi iz EU-a, a viškovi proizvedeni u Nemačkoj završili su na našem tržištu rušeći cenu otkupa za čak 29 odsto.


Tagovi

Nemačka Cena Svinje Tržište Rast cena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.