Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 24.11.2020. 15:45

Nema novih slučajeva influence ptica u Hrvatskoj, ali na snagu stupaju nove mjere

Obvezno zatvaranje peradi, pojačana dezinfekcija prijevoznih sredstava, osiguravanje i održavanje biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj, zabrana sajmova, tek je dio mjera sprječavanja širenja bolesti.

Foto: Depositphotos/Yakov_Oskanov
  • 297
  • 156
  • 0

Trenutno nema utvrđene influence ptica na drugim gospodarstvima, a mjere sprječavanja pojave i širenja ptičje gripe određene su u zaraženom i ugroženom području, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Podsjećaju, visoko patogena influence ptica potvrđena je na jednom gospodarstvu tovnih purana u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ondje su u tijeku mjere iskorjenjivanja koje uključuju usmrćivanje, nakon čega se provodi čišćenje, pranje i dezinfekcija. 

Zabrana sajmova, obavezno zatvaranje peradi 

U okolici farme određeno je zaraženo područje u krugu radijusa 3 km i ugroženo područje u krugu 10 km te je na objavu poslana Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica kojom su određene sljedeće mjere: 

  • Obvezno zatvaranje i držanje sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama; 
  • Obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi; 
  • Zabranjuje se uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu; 
  • Zabranjuje se opskrba peradi iz spremnika površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice; 
  • Zabranjuje se održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te sva druga okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica od jednog do drugog mjesta; 
  • Obvezno provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke peradi, jaja za valenje, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica, njihovih proizvoda i nusproizvoda, uključujući i lešine; 
  • Obvezno osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu (korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu, zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama, dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji, držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca). 
  • Obvezno prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica  u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji; 
  • Prijava uginuća te svakog kontakata peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica u zatočeništvu s moguće zaraženima, nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. 

Obavezne biosigurnosne mjere sukladno Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na snazi su na čitavom području Hrvatske.

U tijeku je eutanazija purana, zbog potvrđene ptičje gripe osnovan krizni stožer

Kako podsjećaju, osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje, osnovan je i krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Influenca ptica Ptičja gripa Eutanazija . Farma purana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!