Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PO Drava-Sava
  • 05.02.2016. 17:25

Ne želimo dignuti ruke od proizvodnje mlijeka!

Članovi Proizvođačke organizacije Drava-Sava pripremaju prijedloge i rješenja koja će donijeti ministru Romiću.

  • 945
  • 103
  • 0

Predstavnici Proizvođačke organizacije Udruge mljekara Drava-Sava koja okuplja 225 članova iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko podravske te nekoliko njih iz okolice Karlovca, sastali su se u podravskom mjestu Virje.

Na sastanak su pozvali i predstavnike Savjetodavne službe, jer kažu kako se pripremaju za odlazak ministru poljoprivrede Davoru Romiću, ali ne žele doći samo s popisom problema, već mu predati i njihove prijedloge rješenja. A da bi ih kvalitetno sastavili, dobro će im doći i pomoć savjetodavaca koji su s problemima ovdašnjih stočara, ratara i mljekara također dobro upoznati.

Nasljednici zakupodavaca žele da odmah kupimo zemlju, ali mi za to novca nemamo

"Predložit ćemo osnivanje banke, koja bi pod povoljnim uvjetima pomagala nama stočarima, oko kupnje zemljišta. Naime, znamo da na selima uglavnom žive stari ljudi i puno nas koji još ne želimo dići ruke od proizvodnje mlijeka, ima u zakupu njihovu zemlju. I sve to funkcionira dok su vlasnici živi. No nakon njihove smrti, nasljednici žele da tu zemlju odmah od njih kupimo, a mi za to nemamo novca.

Ne želimo ministru kukati, nego dati konkretna rješenja!

Jer, evo, većina ovdje prisutnih, predaje mlijeko Naturi Milk iz Đurđevca, koja nam kasni s isplatama oko dva mjeseca. A i cijena je niska. Meni otkupljuju po 2,62 kn za litru, ali ima i onih koji dobivaju i manje od dvije kune. Mi s tim jedva preživljavamo, a o kupovini zemlje, iako nam je nužna, možemo sanjati. E tu bi nam trebala banka, koja bi nas kreditirala uz povoljne kamate, pa makar na kupljenu zemlju stavila i hipoteku, dok mi ne vratimo kredit i postanemo čisti vlasnici", ističe Željko Turčić, predsjednik proizvođačke organizacije Drava-Sava, koji ima gospodarstvo od 90-ak grla i obrađuje 50 hektara zemlje, od kojih je 25 zakupljeno od starijih mještana.

Nadamo se što bržoj reviziji rezultata natječaja za Mjeru 4

Pero Čorba iz Novog Virja prošle je godine OPG prepustio sinu. Imaju 80-ak grla i bave se proizvodnjom mlijeka i tovom junadi. Mljekara mu otkupljuje mlijeko po 2,20 kune za litru i također kasni s isplatama. Kao i mnogi drugi, prijavili su se za Mjeru 4, ali nisu previše optimistični.

Marina Ivančan

"Priča se da će biti revizija toga natječaja i to nam daje malo nade. Bilo bi fer da se razne sestrinske firme koje su se također prijavile, same povuku, pa da mi OPG-i dobijemo barem nešto od tog novca koji je Europska unija upravo nama namijenila", smatra Čorba. Vladimir Čagran iz Virja ima 55 grla. Bavi se proizvodnjom mlijeka i tovom junadi. Upravo ovo drugo, kaže, donekle spašava stvar.

Novac za predano mlijeko dobivamo na kapaljku

"Litra mlijeka mi je plaćena 2,50 kn + PDV, a isplata jako kasni. Evo prošloga sam mjeseca dobio prvi dio za mlijeko isporučeno u studenom 2015., a na drugu ratu još čekam. Zbog toga stvarno ne znam za što ću kupiti repromaterijal za sjetvu, jer mljekara mi duguje novac, a evo, cijene gnojiva su opet otišle gore. Pričekat ću još godinu, dvije, ali ako ne bude naznaka poboljšanja i ja ću prestati proizvoditi mlijeko i preorijentirati se na nešto drugo", ističe Čagran.

Najbliža klaonica je udaljena 70 kilometara

Ministra će, kažu, upoznati s još jednim velikim problemom podravskih i prigorskih stočara. Otkako je 2012. godine, Podravka zatvorila svoju klaonicu u Koprivnici, stočarima je najbliža PIK-ova u Vrbovcu u Zagrebačkoj županiji. A na svakom se gospodarstvu nerijetko dogodi da se govedo poklizne i slomi nogu. Prije se u takvim situacijama odmah odvezlo na klanje u Koprivnicu, a sad možemo u gotovo 80-ak kilometara udaljeni Vrbovec. Stoga će predložiti da se u Podravini otvori neka klaonica, koja bi bila blizu svim ovdašnjim proizvođačima.

Poljoprivredna inspekcija nam je (pre)čest gost

Ministra će informirati i o čestim dolascima Poljoprivredne inspekcije na teren. Istaknut je i primjer jednoga njihovog člana, kojem je inspekcija na nekim parcelama pronašla korov i umanjeni su mu poticaji. A dotični poljoprivrednik ima u ARKOD-u stotinjak manjih parcela i kazao je kako ne može svakoga dana sve obići i vidjeti je li gdje niknuo novi korov.

Sastanak sa savjetodavcima

No nije bilo milosti. Voditeljica Drave-Save, Marina Ivančan, smatra kako hitno treba mijenjati pravilnik o proizvođačkim organizacijama, jer je postojeći nedorečen. Obavijestit će ministra i kako ih je Agencija za plaćanja zakinula za 115 tisuća kuna, koje im je ministarstvo odobrilo na temelju poslovnoga plana za potrebe rada.

Ne odustajemo od odobrenih 115 tisuća kuna

"Između ostaloga rečeno nam je da se radi o neprihvatljivim troškovima i u to svrstali čak i novac za vođenje knjigovodstva. Pa ukoliko netko u agenciji za plaćanja smatra, da je, unatoč, odobrenju od ministarstva, računovodstvo neprihvatljiv trošak i da ga organizacija s 220 članova ne mora voditi, o čemu pričamo?", pita se voditeljica Ivančan.

Predstavnici Savjetodavne službe kazali su da će stočarima svakako pomoći u izradi prijedloga i mišljenja koje će odnijeti ministru.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvođačka organizacija Drava-Sava Željko Turčić Pero Čorba Vladimir Čagran Marina Ivančan Klaonica Poljoprivredna inspekcija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]