Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka krava
  • 17.09.2021. 07:30

Naučnici obučili telad da mokre na tačno određenom mestu

Koristili su više metoda, a telad je već za 15 dana obuke naučila da mokri u oboru predviđenom za to. Cilj je smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 137
  • 71
  • 0

Holandski naučnici su uspeli da nauče krave da obavljaju nuždu za na to predviđenom mestu. A cilj im je da pomognu u smanjenju zagađenja vode i emisije štetnih gasova.

Kao što je, poznato, nitrati iz urina slivaju se u jezera, reke i vodotoke. Kada bi krave mogle da se uvežbaju na obavljanje nužde u "toaletu", azot bi se mogao uhvatiti pre nego što zagadi vodu ili se pretvori u azotov oksid, stoji u saopštenju rezultata istraživanja Univerziteta u Oklendu, a prenosi scoop

Jedna od vodećih istraživača Lindzi Metjuz kaže kako je javnost skeptična. Ali, pojasnila je da su postigli da krave mokre ujutro kada se probude, što pokazuje da imaju sposobnost da trpe mokrenje.

"Ne postoji ništa u njihovoj neurofiziologiji što ih radikalno razlikuje od mačaka koje se mogu naučiti gde da obavljaju nuždu", istakla je. Ova je naučnica doktorirala na temu učenja i sklonosti krava, a 2007. je gostovala u radijskom intervjuu na temu uticaja fekalija goveda na životnu sredinu kada joj je voditelj u šali rekao da ih obuči da idu na toalet. To ju je navelo na razmišljanje.

Koristili su više metoda

Tako je 2015. u saradnji sa profesorom Larsom Šrederom s nemačkog Federalnog istraživačkog instituta za zdravlje životinja sprovela eksperiment sa 16 teladi na farmi kojim je upravljao Istraživački institut za biologiju životinja u Nemačkoj.

Prva metoda učenja koju su koristili bila je uz pomoć vibrirajućih ogrlica koje su upozoravale životinje ako mokre na pogrešnom mestu. Kasnije su stavili telad u obor svetlozelene boje kako bi se razlikovao od ostalih i nagradili ih omiljenom poslasticom ako obave šta su trebalo.

"U vrlo kratkom roku, životinje su shvatile vezu između željenog ponašanja i nagrade", objavili su naučnici. Sledeći korak je bio povećati udaljenost životinja koje su morale više da hodaju do mesta za obavljanje nužde. Ako bi je obavile pre dolaska u toalet poprskali bi ih sa malo hladne vode.

Prema njihovom mišljenju, telad je prošla samo 15 dana obuke, a većina ih je naučila da mokri u toalet u roku od 20 do 25 mokrenja. Sledeći njihov korak je istražiti kako prikupiti 10 do 20 odsto urina da se smanje emisije štetnih gasova i ispiranje nitrata.


Tagovi

Naučnici Obuka Krave Telad Mokrenje Nužda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić