Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirko Petrović
  • 16.04.2017. 08:30

Napornim radom na ovčarskoj farmi hrani obitelj

Sa 250 ovaca, tri krave i 50 kokoši uspijeva prehraniti obitelj!

  • 7.516
  • 548
  • 0

Skromni poljoprivrednik Mirko Petrović, ostavši bez posla, strpljivo i revno, baš onako kako priliči pravom gospodarstveniku, već osam godina obogaćuje Kaštele baveći se ovčarstvom, a osim stada od 250 ovaca, diči se s tri krave i pedesetak kokoši koje mu stavljaju kruh u ruke.

Poljoprivreda I problemi s površinama

Iz dana u dan, kao i mnogi prije njega, susreće se s brojnim problemima, kojih kada govorimo o poljoprivredi nikome, na žalost, ne manjka. Osim problema s ispašom gdje ga koči pašnjak koji ne smije ograditi, a bez kojeg, na žalost, ima učestale gubitke ovaca koje nestaju bez traga, susreće se i s grabežljivim vukom koji krade janjad.

Čuvanje stoke iziskuje vrijeme, a vrijeme je najskuplje ulaganje

"Kao najveći problem u ovčarstvu, izdvojio bih čuvanje stoke i visoka ulaganja, a kada govorimo o visokim ulaganjima, govorimo o vremenu. Ako niste spremni posvetiti 24 sata svojoj marvi i ako ne gajite ljubav prema istoj, možete pjevati uzalud vam trud svirači", priča Mirko Petrović koji osim 250 bijelih ovaca ima i desetak crnih kako bi ih lakše prebrojao. Tijekom dana, njegova se blaga nalaze na paši, a prije dolaska mraka, vraćaju se na sigurno, kada Mirko uživa u zvucima harmonije bez koje bi njegov život bio tih.

Adekvatni uvjeti smještaja, a produktivnost 0,6 janjadi po ovci

"Ovce su skromne i prilagodljive životinje, ali vrlo osjetljive na neadekvatne uvjete smještaja u zatvorenom prostoru, stoga smo im osigurali prozore. Kapacitet samog objekta ovisi o broju ovaca koji želimo u njemu uzgajati, a određuje se prema broju ovaca majki s pratećim brojem životinja (janjad, zalučena janjad i ovnovi). Osim ovaca, u našem se objektu nalaze i kokoši, a u takvom okruženju, čine simbiozu koju je ljupko vidjeti", objašnjava Mirko koji govoreći o produktivnosti, tužna srca zbori kako isti ne iznosi ni cijelih jedan, već 0,6 janjadi po ovci. U tom je kontekstu, a u skladu navedenog, elaborirao kako na 240 ovaca dobije otprilike 160 janjadi.

Škrta ishrana dovodi do manjka mlijeka

S obzirom na to Petrović ne muze ovce zbog suočavanja sa škrtom ishranom, jer - tvrdi on, ako u tom slučaju muzete ovce, nemate ništa za janjad, a janjad vam donosi novce, uspijeva sklopiti kraj s krajem i prehraniti obitelj suočenu s uvriježenom hrvatskom nepravdom.

Zahvaljujući prodaji janjadi i ovčjeg gnoja uspijeva prehraniti obitelj

"Kada govorimo o prodaji janjadi, postižem cijenu od 100 eura, ako govorimo o janjetu za podmladak, a govorimo li o drugim prihodima, iste nam donosi prodaja ovčjeg gnoja čija se cijena kreće oko 15kn/kg. Premda ovčji gnoj ima povoljna fizikalna svojstva, a sadrži malo vode u odnosu na gnoj drugih domaćih životinja, bogat je dušikom i mikroflorom, ne znam do kada ću ga moći prodavati zbog učestalog igranja sa Zakonima. Zahvaljujući prodaji, uspijevam preživjeti mjesec", dodaje Mirko koji je primoran ulagati teško zarađeni novac u sijeno i žitarice kako bi na što adekvatniji način obavio hranidbu domaćih životinja.

Štiti ovce od bolesti koliko mu to financijska sredstva i uvjeti dozvoljavaju

Kako bi izbjegao pojavu ili širenje bolesti, drži ovace u odgovarajućim uvjetima, posvećuje im svu pažnju i vrijeme, a one su mu, tvrdi on, lijek za dušu.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mirko Petrović Ovčarstvo Uzgoj ovaca u Dalmaciji Kaštele


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.