Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 16.03.2022. 13:30

Najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj najavio povećanje otkupne cijene

Činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka, kaže direktor Dukata.

Foto: Depositphotos/maturos1812
  • 5.059
  • 861
  • 1

Otkupna cijena mlijeka od 1. travnja bit će povećana za 15 lipa po litri, a od 1. svibnja za još 10 lipa po litri, najavili su u srijedu iz Dukata. 

"Ta povećanja, uz ona iz siječnja i ožujka, ukupno će činiti povećanje od 50 lipa po litri", istaknuli su.

Na taj način, naglašavaju, "žele pomoći očuvanju poslovanja i egzistencije svojih farmera, a rezultirat će ulaganjem od 90 milijuna kuna godišnje u primarni sektor".

Podsjećaju da su proces postupnog povećanja otkupne cijene započeli početkom siječnja s povećanjem od 10 lipa po litri, a što je nastavljeno početkom ožujka uvećanjem za daljnjih 15 lipa. Za 15 lipa bit će uvećana i cijena litre ponuđene u otkup od 1. travnja, dok će od 1. svibnja ponovno porasti za 10 lipa, čime će se doći do ukupnog povećanja od 50 lipa po litri otkupljenog mlijeka.

"Svjesni teških uvjeta u kojima naši kooperanti posluju već dulje vrijeme, a koji su dodatno otežani velikim rastom ulaznih troškova i poremećajima na svjetskom tržištu hrane posljednjih mjeseci, te unatoč tome što smo i sami pod velikim pritiskom povećanja svih ulaznih troškova, činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka", istaknuo je u priopćenju direktor Dukata Duško Glišić.

Ovo povećanje, kako je rekao, "važna je mjera pomoći farmerima s ciljem osiguranja nastavka proizvodnje na našem otkupnom području".

Situacija u proizvodnji i preradi je vrlo ozbiljna, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska nije samodostatna u primarnoj proizvodnji mlijeka, koja se urušava već godinama, istaknuo je Glišić.

"Prepoznajemo napore Vlade i resornog ministarstva koje poduzimaju kako bi pomogli farmerima te ih pozivamo na dodatni konkretni iskorak u pravcu očuvanja primarne proizvodnje mlijeka", poručio je.

TISUP: Raste otkupna cijena sirovog mlijeka i na domaćem tržištu?

Inače, Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, svježe sirovo otkupljuju u 15 županija i surađuju s 1.600 proizvođača, od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Otkup mlijeka Otkupna cijena Dukat Kooperanti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]