Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ONE Ideas
  • 27.07.2021. 09:00

Najveći gubici kalcija za vrijeme teljenja i laktacije: Kako ih spriječiti?

O hipokalcemiji mliječnih krava na Alltechovoj online konferenciji "ONE Ideas" je govorio dr. Jesse Goff, ugledni znanstvenik iz Iowe.

Foto: Depositphotos/ tnglg
  • 727
  • 263
  • 0

O hipokalcemiji (mliječnoj groznici) krava, što dovodi do njene pojave, kako ju liječiti, ali i kojim metodama spriječiti, raspravljalo se na nedavno održanoj online konferenciji "ONE Ideas“ organiziranoj od strane američke tvrtke Alltech

Glavnu riječ imao je dr. Jesse Goff, profesor na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Iowi, koji je godinama istraživao važnost kalija u hranidbi krava odnosno njegov utjecaj na djelovanje paratireoidnih hormona, što u konačnici dovodi do pojave ove bolesti.  

Djelovanje paratireoidnog hormona

Samo se po sebi logično nameće kako će najveći gubitak kalcija iz krvotoka mliječne žlijezde, a što je i sam govornik potvrdio, biti u vrijeme teljenja i laktacije. "Normalno da se to onda odražava na paratireoidne žlijezde na vratu krave koje zatim počinju proizvoditi paratireoidni hormon koji utječe na dvije stvari. Pod broj jedan na bubrege u kojima potiče reapsorpciju kalcija iz mokraće, a pod broj dva na kosti koje pohranjeni kalcij otpuštaju u krvotok kako bi ga vratila u normalu“, pojasnio je. 

Također, djelovanjem paratireoidnog hormona na bubrege uzrokuje stvaranje 125-dihidroksivitamina D, a koji bi, ako sve dobro funkcionira, trebao potaknuti apsorpciju kalcija iz probavnog trakta. 

No, naglašava Goff, nerijetko se dogodi da ovaj sustav homeostaze Ca ne funkcionira baš najbolje. "Starije krave imaju većih problema s održavanjem njegove normalne razine u krvi“, kaže objašnjavajući kako je razlog tome što starenjem gube receptore za vitamin D u crijevnom traktu, a i imaju puno manje prisutnih osteoklasta kostiju. Kod junica se mliječna groznica javlja vrlo rijetko zato jer one proizvode manje kolostruma, a time i gube manje kalcija.

Najveći gubitak kalcija iz krvotoka krave je u vrijeme teljenja i laktacije (foto: Depositphotos/ dutchscenery)

O tome hoće li tkiva, bubrezi i kosti reagirati na oslobođeni paratireoidni hormon ovisi o pH koji je kod zdravih krava između 7,35 i 7,50. "Paratireoidni hormon izlučuje se iz žlijezde na vratu i dopire do kostiju i bubrežnih stanica čiji receptori detektiraju njegovo prisustvo, aktiviraju se i potiču proizvodnju cikličkog AMP“, objašnjava što se događa kada je pH u normalnoj razini. 

Ako pH krvi postane viši od 7,5 govorimo o metaboličkoj alkalozi. Uzrok ove pojave su velike količine natrija i kalija u hrani krava u suhostaju. "Nažalost, mnoge se krave hrane prilično koncentriranim krmivom s visokim udjelom kalija, posebno prije teljenja, što rezultira povišenim pH između 7,40 i 7,45", istaknuo je profesor.

U tim uvjetima, receptor poprima "čudan" oblik i ne prepoznaje izlučivanje paratireoidnih hormona što u konačnici rezultira da bubrezi i kosti ne reagiraju na hormon. 

Izbjegavati krmu koja sadrži ostatke stajskog gnoja

S obzirom na činjenicu da većina voluminoznih krmiva ipak sadrži previše kalija, važno je uvesti anionske obroke. 

Da bismo razumjeli fiziologiju kiselina-lužina, profesor je na konferenciji pojasnio i razliku u njihovoj hranidbi. "Kationi su pozitivno nabijene čestice, a anioni negativno koji se iz probavnoga sustava apsorbiraju u krv. Ako u krv ulazi više kationa, pH krvi raste, apsorbira li se više aniona, pH krvi pada", objasnio je.

Dakle, ako želimo kontrolirati kation-anionsku razliku u hranidbi prvo što moramo napraviti, napominje govornik, je smanjiti kalij u krmi. "On je glavni kation zbog kojeg probava postaje alkalna“, ističe preporučujući da treba izbjegavati krmu koja u sebi sadrži ostatke stajskog gnoja. 

Glavnu riječ imao je dr. Jesse Goff koji je pojasnio kako dolazi do hipokalcemije

S druge strane, kloridne soli poput kalcijevih i amonijevih su široko korišteni anioni koji se 100 posto apsorbiraju iz hrane.

Izuzetno je važno naglasiti da se anioni dodaju prvo u maloj količini i uz stalno praćenje pH urina.

Važnost magnezija i fosfora

Goff se u svom predavanju osvrnuo i na magneziji za kojeg smatra da je također jedan od "ključnih igrača" u tome hoće li paratireoidni hormon stimulirati homeostazu kalcija. "Jednostavnije rečeno, ovaj element je potreban da bi receptor za hormon djelovao“, kaže. 

Svoje navode potkrijepio je i istraživanjem Iana Leana i njegova studenta Ed DeGaris koje je pokazalo kako više magnezija u hranidbi smanjuje rizik od mliječne groznice. 

"Ako uzmete uzorak krvi i utvrdite da ima magnezija manje od 1,9 miligrama po decilitru, u roku od 12 sati nakon teljenja imate problem s njegovom dostupnošću ili neodgovarajućom  koncentracijom“, objašnjava profesor. Zato, napominje, prije teljenja treba koristiti anionski proizvod koji sadrži magnezijev sulfat ili klorid. 

Kod junica se mliječna groznica javlja vrlo rijetko zato jer one proizvode manje kolostruma (foto: Maja Celing Celić)

Na kraju predavanja profesor je istaknuo i važnost fosfora u hranidbi. 

"Ono što smo naučili u posljednjih 10 godina je da i ovaj element ima vlastiti mehanizam homeostaze. Ako dođe do njegove povišene koncentracije, koštane stanice započinju proizvodnju hormona rasta fibroblasta“, pojašnjava. Ovaj pak hormon dolaskom u bubreg sprječava stvaranje 125-dihidroksivitamina D koji je zadužen za apsorbiranje kalcija i fosfora iz crijeva. 

Problem je, kaže, u tome što kod krave koja se tek otelila ne želimo zaustaviti proizvodnju tog vitamina D jer im taj hormon treba za pojačanu apsorpciju kalcija iz hrane kako ne bi došlo do mliječne groznice. 

"Znamo da je hipokalcemija uzročnik mnogih oboljenja poput mastitisa, dislokacije sirišta, zaostajanja posteljice tako da prevencijom štitimo krave od svega što se veže na ovu bolest“, poručio je Goff. 


Tagovi

Alltech Konferencija "ONE Ideas“ Hipokalcemija Dr. Jesse Goff Paratireoidni hormon


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]