Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijsko mlekarstvo
  • 04.07.2022. 07:30

Najvećeg svetskog proizvođača mleka ugrožavaju velike vrućine

Krave pate zbog toplotnog stresa, ne žele da jedu, a hlađenje i prskanje vodom većini indijskih farmera je nedostižno. Gde je rešenje?

Foto: Depositphotos/Jkirsch13
  • 105
  • 31
  • 0

Indija pokriva 22 odsto svetske proizvodnje mleka što je čini najvećim proizvođačem na svetu. Ali i taj su deo sveta zahvatile vrućine pa stočari na sve načine pokušavaju ohladiti krave. 

Ponegde su temperature dostigle 50 stepeni Celzijusa, što je jako loša vest za njihovu mlečnu industriju, navodi Guardian. Zbog toplotnog stresa ove životinje imaju slabiji apetit, što znači i slabiji rast telesne težine, smanjenje plodnosti i produktivnost. 

Veliki uticaj na industriju

Tamo bi povećanje temperature do 2085. moglo smanjiti proizvodnju mleka do 25 odsto u toplijim područjima, pokazalo je nedavno istraživanje objavljeno u Lancetu.

Ovaj se problem javlja u svim delovima sveta. Setimo se samo katastrofe koja je pre desetak dana pogodila Kanzas u SAD-u, kada su visoke temperature uz povišenu vlagu usmrtile hiljade i hiljade goveda.  

Užas u Kanzasu! Hiljade goveda uginulo zbog ekstremne vrućine i visoke vlage

Svaki pad proizvodnje ove namirinice mogao bi biti poguban za indijsku prehrambenu sigurnost, budući da je reč o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Osim toga, u tom je sektoru zaposleno 80 miliona Indijaca. 

Kakva je situacija pokazuje primer jednog farmera s juga zemlje, iz Anantapura, gde je klima inače umerena. U maju su temperature dostigle 43 stepena Celzijusa. Kako kaže, tokom toplotnog talasa morao je gotovo na silu hraniti krave, a proizvodnja mleka je pala za 30 odsto.

"Osećao sam se kao da cedim suvi sunđer", izjavio je. 

Autohtone rase otpornije

Problem sa visokim temperaturama u ovom sektoru u Indiji je taj što se tamo povećala populacija ukrštanih goveda koja daju više mleka, a smanjila autohtonih rasa koje su otpornije na toplotni stres. 

A one koje to nisu, stočari pokušavaju ohladiti ventilatorima i prskalicama što, naravno, ima svoju cenu, pa takvu infrastrukturu mogu priuštiti samo velike farme. Istovremeno treba znati da gotovo dve trećine mleka tamo proizvode upravo mali farmeri. 

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete preduzeti?

Naučnici dugoročno rešenje vide u ukrštnju rasa goveda otpornih na klimatske promene i onih s većim prinosom mleka. Dok do toga ne dođe, postoje stočari poput Kailasa Ramasamija koji kupuje i prodaje od lokalnih farmera i višom otkupnom cenom za litru mleka (42 penija, odnosno 40 evrocenti) autohtonih krava pokušava promovisati njihov uzgoj. 


Tagovi

Indija Hlađenje krava Najveći proizvođač mleka Toplotni stres Mlečna industrija Kailas Ramasami


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.