Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 15.02.2019. 16:30

Najveća nam opasnost od Afričke svinjske kuge prijeti iz Rumunjske

Uz uvoz stoke iz Rumunjske, problem su i "meke granice“ s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom kao i uvoz mesa i mesnih prerađevina iz tih država, čulo se na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Foto: Depositphoto/sgudak
  • 398
  • 41
  • 0

Potrebna je veća suradnja nadležnih tijela država u okruženju s ciljem sprječavanja širenja i zaustavljanja bolesti Afričke svinjske kuge s obzirom na razmjere širenja epidemije afričke svinjske kuge koja je zahvatila područje Europe, Rusije, Kine i nekoliko država Afrike. istaknuto je na održanoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, stoji u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore. Naime, Odbor je organiziran u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom s ciljem razmjene informacija i pronalaska preventivnih rješenja kako bi se smanjili rizici od Afričke svinjske kuge 

Riječ, naglasio je potpredsjednik Odbora za poljoprivredu, Josip Križanić, nije o zoonozi i bolesti od koje obolijevaju ljudi, a jedini način suzbijanja je usmrćivanje zaraženih domaćih i divljih svinja.

Najveća opasnost dolazi s područja Rumunjske 

"Preventivnim mjerama i edukacijama poljoprivrednika te Nacionalnim kriznim planom za afričku svinjsku kugu i pratećim naredbama i pravilnicima Ministarstvo poljoprivrede pravodobno je odgovorilo na moguće prijetnje širenja ove bolesti u Hrvatskoj, a u ovom trenutku najveća opasnost dolazi s područja Rumunjske", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

Preventivnim mjerama obuhvaćene su biosigurnost u uzgoju svinja i u lovištima, kontrola smanjenja populacije divljih svinja te je pokrenuta javna kampanja podizanja svijesti o afričkoj svinjskoj kugi. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je financijska sredstava za naknadu u slučaju potrebe usmrćivanja i sufinanciranje izgradnje zaštitnih ograda, a obilaskom 50.000 registriranih farmi utvrdit će se učinkovitost provođenja biosigurnosnih mjera. 

Krenuo nadzor svinjogojskih farmi, u slučaju Afričke svinjske kuge - eutanazija

Glavni tajnik Copa-Cogeca Pekka Pesonen, pak, upozorio je na to kako je bolest zabilježena u 11 država članica Europske unije uglavnom smještenih u središnjoj i istočnoj Europi. "Zbog nepostojanja cjepiva kojim se bolest liječi važna je međusobna suradnja i razmjena iskustava kako bi se učinkovito upravljalo s divljači (populacijom divlje svinje) i žarišnim područjima. Upravo zbog navedenog mjere informiranje i educiranja o uzrocima i načinu prenošenja bolesti su ključne", rekao je Pesonen i ukazao na važnost regionalizacije kako bi se zabrana izvoza ograničila samo na zaražena područja.

Mađarski predstavnik Dúl Udó Endre upozorio je na brzinu kojom se širi svinjska kuga te što se sve događa s tržištem. Također, spomenuo je kako se lešine teško otkrivaju i nestaju u šumi ili u poljima, te se nerijetko dogodi da se iste nađu u balama sijena. Upozorio je kako je ljudski nemar najveći faktora nastanka svinjske kuge. Predsjednik odbora za svinjogojstvo HPK, Stjepan Kušec kazao je kako je svinjogojski sektor s trenutnih 30% dostatnosti dodatno ugrožen i da je uz mjere biosigurnosti potrebno vezati i druge mjere te kontrolirati promet mesa i mesnih prerađevina.

Problem je i meka granica s BiH i Srbijom

Predsjednik Središnjeg saveza proizvođača svinja, Goran Jančo ukazao je na važnost dezinfekcijskih mjera transporta i informiranja turista o pravilima ponašanja tijekom sezone. S obzirom na visok uvoz stoke iz Rumunjske u Hrvatsku postoji bojazan prijenosa bolesti putem transporta, Ministarstvo poljoprivrede je poduzelo sve mjere pripravnosti i propisa za sterilizaciju takvih vozila. Vezano za klanje, ono je dozvoljeno na vlastitom domaćinstvu, ali se nus proizvodi moraju zbrinuti na neškodljiv način. Također, Ministarstvo će tiskati letke i obavijesti koje će izvjesiti ih na odmaralištima na kojima će upozoravati turiste da ne bacaju hranu izvan kanti za otpatke. 

"Hrvatski lovački savez izvijestio je lovce o mjerama koje se provode, ali je za uspješnost mjere informiranja važno istu provesti i u ruralnim područjima te informirati poljoprivrednike, šumare ali i turiste", rekao je Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. U raspravi je upozoreno i na problem "meke granice“ s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom kao i na uvoz mesa i mesnih prerađevina iz tih država. Zaključujući raspravu Križanić je podsjetio na razmjere opasnosti afričke svinjske kuge koji bi mogli rezultirati ograničavanjem izvoza, smanjenjem cijena, smanjenje stočnog fonda i propadanjem gospodarstava upozorivši na potrebu jasnijeg normativnog reguliranja kontrola na mjestima dopreme i otpreme životinja, zaključuje se u priopćenju HPK. 

Koliko je situacija alarmantna svjedoči činjenica da je u Hrvatskom saboru po prvi put održana Skype konferencija s Copa-Cogeca organizacijom koja je detaljno informirala situaciju po državama članicama koje su pogođene gripom.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Zaraza Svinje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)