Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 21.05.2022. 16:00

Najteži bik Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je Veliša od 1.700 kilograma

Radenko Jeremić je najtežeg bika imao 2019. godine. Titulu je tada odnio njegov bik Mališa, a ove godine Veliša.

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.806
  • 475
  • 1

Svake godine zvijezda Sajma poljoprivrede u Novom Sadu u susjednoj Srbiji je, naravno, najteži bik. Ove, tu počasnu titulu je ponio Veliša od 1.700 kilograma, vlasnika Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog kod Šapca.

Veliša, simentalske pasmine, koji kod kuće ima svoj ograđen prostor, leži i čini se - uživa, mada i pomalo umoran od puta, kaže vlasnik. Zaintrigirani posjetitelji ga obilaze, zagledaju i fotografiraju se s njim.

"Nema natrag"

Međutim, Jeremiću ovo nije prva titula za najtežeg bika, već je prije tri godine istu osvojio sa Mališom samo 10 kilograma težim od Veliše.

Mačvanski stočar ima u svom tovu oko 400 grla pretežno simentalske pasmine i nešto manje belgijskog plavog goveda. Obrađuje 50 ha svoje zemlje i 15 ha u zakupu. Pitali smo ga, kako sa tako "malo" zemlje uspije prehraniti toliko stoke?

Veliša od 1.700 kilograma

"Ne more! To mogu samo do Nove godine. A od Nove, kupujem hranu. O poskupljenju ne smijemo ni misliti, natrag nema! Kukuruz mi sad plaćamo 37 dinara za kilogram (oko 2,4 kune), a ja trošim preko dva vagona za 15 dana - to je skoro dva milijuna dinara (129 tisuća kuna)", svjedoči Jeremić o preprekama u trenutnoj stočarskoj proizvodnji.

Velišu će nastaviti hraniti, jer se nada da će "još koji Sajam izbaciti", a klaonica mu kad-tad "sljeduje". 

Neizvjesnost proizvodnje

S cijenom repromaterijala, povećana je i cijena tovnih junadi. Međutim, naš sugovornik kaže da su oni sada na istom, ako ne i na "manjem".

"Poskupjela telad, skače i kukuruz, ali i sve druge komponente, pa nije dobro nikako. Samo, onaj tko se bavi time, ne može sad 'odjedared' da napusti. Tele sada može koštati 800 eura, a bik dogodine se prodati za 1.000. Ništa nije sigurno, a ne treba nama neka velika zarada. Ne možemo se nikako uklopiti da budemo na nuli, pa da ostanu subvencije čiste", kaže ovaj šabački stočar


Fotoprilog


Tagovi

Najteži bik Veliša Novosadski sajam Radenko Jeremić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]