Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strojna mužnja
  • 24.12.2022. 16:30

Na što treba obratiti pažnju prilikom strojne mužnje krava?

Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uvjetima, one odmah daju mlijeko i za jednu minutu pomuze se tri do četiri litre mlijeka.

Foto: Depositphoto/WitthayaP
  • 871
  • 95
  • 0

Mužnja krava se obavlja svaki dan, i to po pravilu dva puta dnevno. To znači direktni kontakt čovjeka s kravama. Pri tome, kako kaže stručnjak Zdravko Dobrić, svaki put treba "izvući" svu količinu mlijeka iz vimena, koja je do tada stvorena u njemu. Postupak sa životinja mora biti takav da se one ničim ne ozljeđuju, već da se još više potiču na veću proizvodnju mlijeka. Mlijeko se mora sačuvati bez zagađivanja i bez gubitaka.

Navodi i postupke pri strojnoj mužnji:

  • Pranje vimena čistom, toplom vodom;
  • Sušenje i masaža vimena;
  • Ručna mužnja prvih mlazeva u posebnu posudu. Time se odbaci nečisto mlijeko prepuno bakterija, a istovremeno se vrši kontrola zdravlja krava;
  • Postavljanje muznih jedinica (voditi računa da ne dolaze u dodir s tijelom krave ili s podom staje);
  • Skidanje muznih jedinica;
  • Dezinfekcija sisa nakon mužnje.

"Slijepom mužnjom" se oštećuje vime

Kod dobro pripremljenih krava i u povoljnim uvjetima, one odmah daju mlijeko i za jednu minutu pomuze se tri do četiri litre mlijeka. Ta "puna mužnja", kako kaže Dobrić, traje kratko, obično oko tri do šest minuta. Nakon ove, glavne mužnje, slijedi "slijepa mužnja", gdje se ne izvlači mlijeko već sluz i time se oštećuje vime, pa je poželjno pri kraju glavne mužnje pristupiti masaži vimena i tako slijepu svesti na kratko trajanje.

Podsjetimo, masaža vimena stimulira da krava "otpusti" mlijeko. Prvo se masira lijeva polovica vimena tako što se palcem masira uzdužna brazda koja dijeli vime na lijevu i desnu polovinu, a dlanovima se masira vime.

"Zatim slijedi dopunska mužnja, odnosno domuzivanje koje traje najviše minutu i tada treba izvući svu preostalu količinu mlijeka. U tom mlijeku ima najviše bjelančevina i masti. Još tijekom rada aparata treba muznu jedinicu skinuti s vimena, a skidanje je jednostavno, brzo i lako, naročito ako na sabiraču mlijeka postoji ventil", kaže stručnjak za stočarstvo i dodaje da se on zatvara čime se prekida vakuum u muzne jedinice, pri čemu one padaju s vimena.

Prvo ručna pa strojna mužnja (Foto: Depositphoto/hin255)

"Ako nema ventila onda jednom rukom treba pridržavati muznu jedinicu, a drugom potisnuti vime prema gore. Tada zrak ulazi u mutne čaše, pa muzna jedinica pada s vimena", kaže ovaj savjetodavac i dodaje da odmah nakon mužnje treba obaviti dezinfekciju sisa umakanjem u pripremljenu otopinu nekog dezinfekcijskog sresdtva.

Pranje i dezinficiranje je obavezno

Neposredno nakon mužnje, kako stručnjak kaže, treba detaljno oprati i dezinficirati pribor za mužnju. Prvo se obavlja pranje toplom vodom i deterdžentom. Za pranje se koriste specijalna sredstva za čišćenje mljekarskog pribora. Preporučuje se svakodnevno korištenje baznih sredstava, a zatim jednom tjedno pranje kiselim sredstvom. Ispiranje se vrši nakon detaljnog pranja, a zatim se sav pribor stavi da se ocijedi.

Trendovi u proizvodnji i primjeni robota za mužnju - što očekivati u budućnosti?  

"Tako oprano posuđe stavlja se u priručnu mljekaru da se ocijedi i osuši okrenuto prema dolje. Prije sljedeće mužnje, ako je obavljena dezinfekcija, preporučuje se ispiranje čistom vrućom vodom", kaže Dobrić dodajući da održavanje opreme može biti svakodnevno, tjedno, mjesečno i povremeno.


Tagovi

Masaža vimena Mužnja krava Strojna mužnja Dezinfekcija


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]