Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina krave
  • 22.06.2022. 07:30

Na što paziti kod kupovine mliječne krave?

Starost, broj teljenja, izgled životinje i pregled vimena nam mogu reći mnogo o karakteristikama životinje i njenoj produktivnosti

Foto: Depositphotos/budabar
  • 941
  • 224
  • 0

Kupovina krave zahtjevan je posao. Mnogo je faktora koji mogu utjecati na vašu odluku. Zbog situacije koja vlada u svijetu sve je više mladih ljudi na selu koji razmišljaju kako osigurati mlijeko i mliječne proizvode za sebe i svoju obitelj. Izgleda da će posjedovanje krave biti novi statusni simbol.

Kod izbora životinje važno je da unaprijed znate njenu starost, kako izgleda, broj teljenja, stanje vimena, njeno ponašanje, navike u hranjenju. Osim toga, važan je izbor pasmine. Razlikujemo mliječne, kombinirane i tovne. Na našem području prevladava simentalska koja pripada grupi kombiniranih. Daje dobre količine kvalitetnog mlijeka, a telad i junad postižu određenu težinu i randman mesa. Mliječne pasmine su nešto slabije konstitucije, nisu mišićave. 

Dobro ju pregledajte

Krava koju želite kupiti treba imati mirnu narav, da na dodir ne reagira plahovito ili da se boji, ne smije se ritati. Čistoća životinje će vam reći u kakvim uvjetima se drži. Koža ne smije imati simptome bolesti ili znakove prisutnosti štetnih organizama. Dlaka treba biti čista i sjajna, a koža čvrsta i elastična.

Često se kupci odlučuju na kupnju ženki u petom ili šestom mjesecu bremenitosti, jer im to osigurava da brzo kroz prodaju teleta vrate dio uloženog novca ili osiguraju meso za obitelj. Takve krave brzo stupaju u laktaciju.

No, ovakva kupovina ima svoje mane kao što je moguća teškoća prilikom teljenja na što morate biti spremni. Druga mana je što produktivnost ostaje skrivena jer u ovom periodu krava već lagano ide prema zasušenosti i smanjuje se količina mlijeka. Ako se radi o bređim junicama, morat ćete ih navikavati na mužnju.

Starost je još jedan čimbenik koji utječe na produkciju mlijeka. Uz dokumente koje dobivate za kravu s farme možete pogledati i broj prstenova na njezinom rogu kojima dodate 2, jer se prvo teljenje događa u drugoj godini. Kada se tele svake godine, prstenovi na rogu će biti ujednačeno udaljeni.

Povedite sa sobom iskusnu osobu

Izgled vimena i sisa

Kako bi odredili njezinu mliječnost, potrebno je pregledati vime. Ono treba imati kompaktan izgled, bez deformacija. Sve četiri komore vimena trebaju biti iste veličine. Vene na površini trebaju biti jasno izražene. Na dodir vime treba biti mekano i bez tvrdih dijelova. Sise trebaju biti ujednačene, dužine od 8 do 10 cm i širine oko 2,5 cm. Ako su debele i duge, ukazuju na malu mliječnost.

Maksimalna mliječnost se postiže poslije četvrtog teljenja.

Za bolju mliječnost krava treba sačuvati zdravlje vimena i sisa

Također, životinja treba imati bistre, vesele oči, zdrave zube. Da joj je hod lagan i čvrst, da nema naznaka šepavosti. Ne smije na dodir po kukovima i nogama praviti pokret kao da će leći. To ukazuje na deformacije i bolesti nogu. Njuška treba biti vlažna, čista i sjajna. Svaka naznaka sline znak je da je životinja bolesna. Na isto ukazuje i loš apetit.

Dakle, dobro sve poručite, a najbolje bi bilo da sa sobom povedete nekoga tko ima iskustva. 


Tagovi

Krava Kupovina krave Mliječna krava Pregled vimena Pregled rogova Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]