Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lipicanci
  • 26.06.2021. 13:50
  • Brodsko-posavska, Dragovci

Na OPG-u Garić lipicanci 24 sata na otvorenom uz potpuno ekološki uzgoj

Konji su na njegovom gospodarstvu u slobodnom uzgoju, koji se najviše cijeni i kod zapadnih zemalja. Nizozemci, Danci, Šveđani, Norvežani imaju zakonski zabranjeno držanje konja na vezu. Onaj koji je bio u štali i vezan njih ne zanima, ističe.

Foto: Printscreen
  • 540
  • 154
  • 0

Posljednjih godina pratimo rast broja toplokrvnih konja, među kojima je i izvorna hrvatska pasmina lipicanac, a na koju se još prije desetak godina odlučio i Dalibor Garić iz Dragovaca, mjestu u blizini Nove Kapele. 

"Od stoke imamo i ovce. Bilo je nešto i koza, no to smo riješili. Bavimo se i ratarstvom, a od voćaka tu su orah, pitomi kesten i šljiva. Sve zajedno nekih 12 hektara i sve je pod ekološkim uzgojem“, nabraja Poljoprivrednoj televiziji što još ima na OPG-u.

Slobodan uzgoj držanja

Ergele Lipik i Đakovo poznate su po ovoj pasmini, no tada kada ih je on kupovao nisu imale kvalitetu kakvu je želio. "Te 2009. nije se moglo naći žensko ždrijebe u Slavoniji. Bilo je takvo neko vrijeme. Došlo je do pada tržišta za lipicance i par godina se nije moglo prodati konja. I onda se tu čistilo, čistilo i sada smo u Hrvatskoj na nekih dvije tisuće“, objašnjava s kojim se poteškoćama nosio. Ipak kaže, stanje je sada bolje, a od kada smo u Europsku uniju lakše je i do izvoznog tržišta. 

Konji su na njegovom gospodarstvu u slobodnom uzgoju, koji se najviše cijeni i kod zapadnih zemalja.  

"Što više prostora to bolje. Nizozemci, Danci, Šveđani, Norvežani imaju zakonski zabranjeno držanje konja na vezu. Onaj koji je bio u štali i vezan njih ne zanima“, ističe dodavši kako im je tako potreban samo prostor i sijeno, nikakav trening i briga oko njih. "24 sata dnevno cijelu godinu da su vani. Oni to žele. Tako se socijalizira i psihički i fizički razvija“, pojašnjava sugovornik. 

U uzgoju rasplodnih konja važan je dobar odabir i omjer hrane. Garić sam osigurava hranu, koja je, kako ističe, sva proizvedena na ekološki način, jer se i konji tako uzgajaju. Daje im sijeno, djetelinsko-travnu smjesu, lucernu i zob. 

Isplativost uzgoja jednaka nuli

Isplativost uzgoja lipicanaca, naglašava, je nula. "To čovjek mora biti fanatik ili budala“, dodaje. 

Jer, da bi se došlo do poticaja, pojašnjava, kobila mora biti uzgojno valjano grlo, dakle, mora biti ocijenjena kao uzgojno vrijedna i imati minimalno četiri godine starosti.

"Dok se ždrijebe pripusti, kobila nosi 11 mjeseci. Dok to ždrijebe bude četiri godine, to je već peta godina i tek tada imate pravo na tih 350 eura pa računajte. Isplativosti nema nikakve, jedino ako imate kvalitetu onda se to može prodati i naplatiti, ali da se ne lažemo, ništa u Hrvatsku, sve van“, objašnjava. Tako njegovi konji uglavnom odlaze za Nizozemsku i Dansku. 

Planova za budućnost je na pretek. Uzgoj stoke želi podići na viši nivo, po uzoru na Francusku i Italiju, odnosno da prodaju gotov proizvod. 

"Prodavat janjiće kao gotove u nekom restoranu, kući za odmor, a uz to upotpuniti dio sa zapregama, vožnjom i turističkim dijelom ponude i onda to ide“, zaključuje sugovornik. 

Više o uzgoju lipicanaca na ovom gospodarstvu pogledajte u videu:


Tagovi

Dalibor Garić Uzgoj lipicanaca Ekološka proizvodnja Poljoprivredna televizija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.