Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 28.12.2016. 18:00

Na jugoistoku Poljske žarište ptičje gripe

Zabranjeno do daljnjega trženje i izlaganje peradi i natjecanje golubova u letenju!

Foto: pixabay.com, hujug
  • 2.471
  • 312
  • 0

Od 27. prosinca u cijeloj Poljskoj je stupila na snagu oduka državne administracije o zabrani prodaje žive peradi na tržnicama, sajmovima i burzama, a nije dopušteno ni organiziranje izložbi domaćih ptica i natjecanje golubova u letenju, javlja poljski dnevnik FAKT24-PL i objašnjava da je razlog odluci pojava ptičje gripe.

Ukaz o zabrani trženja i izlaganja peradi, kojega će provoditi i nadzirati poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, na snazi je do daljnjega. Kako doznaju poljski mediji, zabrana može biti na snazi tjednima jer se pojavljuju nova žarišta ptičje gripe u zemlji. Kao što je objavljeno u utorak, glavni veterinarski inspektor je detektirao 13 područja u kojima je bolest pronađena na jugoistoku Poljske u vojvodstvima Lubelskie, Małopolskie i Podkarpackie.

Država proglasila posebne mjere zabrane

Uzrok epiodemiji, objašnjavaju poljski stručnjaci, su migracije divljih ptica koje su nositelji bolesti i inficirali su manje otporne domaće ptice i perad. Ako patke ili piliće zahvati virus tipa A H5N8, smrtnost doseže gotovo 100% i to može prouzročiti velike gubitke. Bilo je, naime, već slučajeva da su morali likvidirati na tisuće zaražene i sumnjive peradi i ptica. Dodatne mjere ograničenja u svojim vojvodstvima, pandam našim županijama kojih je u Poljskoj 16 iako je stanovnika desetak puta više nego u Hrvatskoj, donijet će guverneri.

Foto: pixabay.com, hujug


Tagovi

Poljska Ptičja gripa Perad Bolest Zabrana Patke Pilići


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)