Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni fakultet Osijek
  • 14.11.2015. 16:00

Na Jasinju umjesto ribe - uzgoj fajferica!

Poljoprivredni fakultet iz Osijeka dobio je u zakup od države na 25 godina, ribnjake Jasinje, površine veće od tisuću hektara.

Foto: Nikola Knežević
  • 789
  • 57
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište dala je osječkom Poljoprivrednom fakultetu, bez javnog natječaja na 25-godišnje korištenje, ribnjake Jasinje koji se nalaze na području općina Brodski Stupnik i Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji. To područje, veličine 1.180 hektara već je dugo zapušteno i sada će napokon biti stavljeno u funkciju, ali ne za uzgoj riba, već crnih slavonskih svinja i drugih životinja.

Dosadašnji natječaji za zakup nisu uspjevali pa je fakultet dobio zakup bez natječaja

Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište kazala je kako su više puta pokušali provesti natječaj za ovaj ribnjak, no bezuspješno, jer ili nisu bili riješeni neki imovinsko-pravnih odnosi ili su postojali neki drugi sporovi, pa je na kraju zaključeno da ova velika površina više ne može funkcionirati kao samostalna cjelina. Dodala je da je ovo dugoročan projekt, no ne uspije li se odraditi planirano, zakup će biti raskinut. Zakupnina je 100,00 kuna po hektaru, te za cijeli posjed iznosi 118 tisuća kuna. Poljoprivredni fakultet će nakon isušivanja ribnjaka tu osnovati pokušalište i referentni centar za crne slavonske svinje, no bit će tu i gusaka, pataka, ovaca i kokoši.

Fakultet će ribnjake isušiti i prenamijeniti uzgoju crnih slavonskih svinja

Profesor Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku rekao je prilikom preuzimanja ribnjaka, kako već imaju projekte putem kojih će zatražiti novac iz EU fondova, no fakultetu je nedostajalo zemljišta. I zato su iznimno sretni što su ga napokon dobili. Tijekom zime planiraju urediti prilazne puteve, osušiti ribnjake, a sljedeće godine dolaze i prve životinje. Omogućit će mještanima, dodao je, da pokrenu svoju proizvodnju, pa bi tako ovo mogao biti dobar vjetar u leđa stočarskoj proizvodnji na ovome području.

Ovim je potezom zadovoljan i Petar Lovinčić, načelnik općine Brodski Stupnik, na području koje se nalazi 424 hektara ribnjaka, jer, kako je rekao, gore ne može biti, a i općina je dala izraditi dokumentaciju za poduzetnički inkubator, za koji se nada da će biti važan dio revitalizacije ovoga područja.

Županija je nezadovoljna zbog davanja ribnjaka u zakup bez natječaja

No Brodsko-posavska županija izdala je priopćenje u kojemu se čudi kako se ovako velika površina mogla dati nekome u zakup na 25 godina, a da ih o tome nitko nije obavijestio. Navode da je županija bila zaiteresirana za taj ribnjak i željela ga osposobiti za uzgoj slatkovodne ribe. Također ističu kako smatraju da se trebalo dogovoriti da, kao što Zakon o poljoprivrednom zemljištu nalaže, 25% novca od zakupa ide u državni proračun, 10% županiji, a 65% općinama na području kojih je ribnjak nalazi.

No s druge strane u tom istom zakonu piše kako državno poljoprivredno zemljište Agencija može dati na korištenje znanstveno-nastavnim institucijama iz područja poljoprivrede i bez javnoga natječaja, pa je velika vjerojatnost da će se ipak umjesto riba, na području ribnjaka Jasinje, uzgajati crne slavonske svinje.

Foto: Nikola Knežević


Tagovi

APZ Poljoprivredni fakultet Osijek Korištenje Zakup Brodski Stupnik Oriovac Brodsko-posavska županija Autohtone vrste Blaženka Mičević Sporovi Isušivanje Crna slavonske svinje Vladimir Margeta EU fondovi Stočarska proizvodnja Petar Lovinči


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?