Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patent Co.
  • 05.12.2019. 15:00
  • Crvenka

Na Edufarmi prakticiraju danski menadžment koji daje 20% bolje rezultate u uzgoju svinja

Farma svinja posluje u okviru Danskog selekcijskog sustava. S dobrom genetikom lakše je postići dobre rezultate u proizvodnji jer je potražnja za nazimnicama velika, a plan je prodavati 200 nazimnica mjesečno, ističe direktor Edufarme Oliver Stanković.

Foto: Marinko Petković
  • 1.383
  • 145
  • 0

Modernu farmu Edufarm u Crvenki za uzgoj svinja i pilića, ali i organski uzgoj povrća, posjetili smo u sklopu studijskog putovanja hrvatskih farmera i poslovnih partnera tvrtke Patent Co. iz Vojvodine, koja se već više od 25 godina bavi proizvodnjom stočne hrane, a posluje s više od 80 distributera na pet kontinenata.

Direktor Edufarma Oliver Stanković bio je naš domaćin na farmi, koja je napravljena 2015. godine, a samo nakon četiri godine, kapacitet je povećan s 200 na tisuću krmača, te 70.000 brojlera po turnusu u eksperimentalnoj farmi Peradi-tovnih brojlera. Tu su i organski nasadi jagoda i malina, ali i istraživačko-edukacijski centar, koji nudi suvremeni koncept podrške proizvođačima putem programa obrazovanja i boravka na farmi, jedinstvenog u regiji.

Samoodrživa farma s danskom genetikom

Edufarm je ograđena samoodrživa farma na 25 ha. Obrađuju ukupno 700 ha zemljišta, od čega je 500 ha u vlasništvu obiteljske tvrtke Patent Co., a 200 ha u zakupu državne zemlje.

Stanković ističe da je njihova misija na farmi podijeliti znanje, koje je ključ uspjeha, te povećati produktivnost, a smanjiti troškove uzgoja svinja i pilića. Naime, proizvodnja svinja u Srbiji nije na zavidnom nivou, ponajprije jer je genetika zastarjela, što se onda održava i na nisku produktivnost, a tu je i problem afričke svinjske kuge, koji se rješava cijepljenjem, što znači da nema izvoza u EU. 

Kako se moglo čuti, na Edufarmi su se odlučili za dansku genetiku, ali i stručnu podršku uzgoju, koja se temelji na suradnji sa stručnjacima iz Danske, gdje se svaki četvrtak šalje izvještaj s farme, koja posluje u okviru Danskog selekcijskog sustava.

dc
Studijsko putovanje farmi Edufarm u Crvenki

"S dobrom genetikom lakše je postići dobre rezultate u proizvodnji jer je potražnja za nazimicama velika, a naš je plan prodavati 200 nazimica mjesečno", ističe Stanković.

Njihova cijena je 350 eura, plus PDV koji je 10 posto u Srbiji, a svinje iz kontroliranog uzgoja na farmi, koju smo obišli, imaju i osiguranje tri mjeseca nakon prodaje.

Hrvatske uzgajivače zanimalo je mogu li na nukleus farmi, koja je zatvorenog tipa, uzgajivači iz Vojvodine kupiti po dvije, tri nazimice, što najčešće rade mali farmeri u zemljama u okruženju? Odgovor je bio potvrdan, iako je njihov uzgoj za prodaju rezerviran sve do travnja iduće godine.

Na Edufarmi radi pet zaposlenih, a kad budu imali tisuću svinja, plan je imati 10 zaposlenih. No, čuli smo da na obiteljskoj farmi s 200 krmača troje ljudi dovoljno za njihov uzgoj, jer bi sav posao trebao biti automatiziran. Stanković ističe da valja voditi računa o opremi na farmi, jer je farmeri najčešće nabavljaju polovnu, a krmače su danas zahvaljujući selekciji i povećanju plodnosti sve veće. Dakle, boksovi za uzgoj do 2,40 m dužine su prekratki, pa bi trebali biti 2,70 m.

Dva i pol milijuna eura vrijedna investicija u farmu

Kako se čulo, Edufram je iz Danske nedavno uvezao 500 nazimica, 400 krmača F1, te 100 grla čiste pasmine i 12 priplodnih nerastova, koji su se zbog svojih odličnih tovnih svojstva raširili po čitavom svijetu i predstavljaju jednu od osnovnih pasmina u stvaranju hibrida.

Stanković ističe da je u uzgoju krmača važno voditi računa o njihovoj hranidbi, jer jedne trebaju više hrane, a druge manje. Dakle, zahvaljujući modernoj  opremi u čekalištu, boks se može zatvoriti da krmače na miru jedu svoj obrok, što u praksi znači vođenje računa o kondiciji grupe. To su sve hrvatski farmeri mogli vidjeti na monitoru, jer ulazak u samu farmu, zbog karantene, nije moguć.    

U pripustilištu je važno da nakon zalučenja krmače idu u individualne boksove na četiri tjedna, zbog mirnoće, a nakon testa oplodnje na skeneru, idu u je zajedničke, grupne boksove. Bitan je i intezitet svijetla, minimalno 200 luxa, 16 sati dnevno. Krmače dnevno jedu 10 do 12 kg hrane, a dodaje im se u prehranu i šećer, monosaharid glukoza, što povećava začeće.

Doznali smo i da je ukupna investicija u Edufarmu, bez životinja, iznosila 2,5 milijuna eura, a samo u sustav grijanja putem toplinskih pumpi iz stajnjaka kojim se dobiva 180 KW toplinske enegije iz devet kilometara dugih plastičnih cjevovoda, a kojom se grije cijela farmu, 65.000 eura.          

Edukacija je ključ uzgoja zdravih svinja i pilića

Za posjete Edufarmi saznali smo i da su strane tvrtke iz Švicarske i Francuske pokazale interes za eksperimentalnu farmu pilića Živina, koji se uzgajaju u kaveznom sistemu od 35 grla, a uzgoj je pod stalnim nadzorom stručnjaka Veterinarskog fakulteta u Novom Sadu te automatiziranom telefonskom dojavom - alarmom, koji prate proizvodni ciklus.

sx
Dansko drvo kojim je obložena cijela farma

Edufarm ima program konstantnog učenja, stručnog usavršavanja i sigurnog napretka na samoj farmi, koja ima i smještajne kapacitete za edukciju na farmi. Dosta polaznika je iz Srbije, ali i drugih zemalja te studenata koji na farmi obavljaju stručnu praksu. Jedan od njih je voditelj selekcije i reprodukcije na Edufarmi, Ivan Marković, koji je diplomirao stočarstvo na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Pokazao nam je i dansko drvo, koje je odličan izolacijski materijal, kojim je obložena cijela farma. No, na prvom mjestu je danski menadžment, koji je doprinio 20 posto boljim rezultatima uzgoja od 2017. godine. Riječ je o tzv. tjednom menadžmentu uzgoja, kojim se dobiva 45 prašenja tjedno, a vodi se evidencija o utrošcima materijala, vremena, dnevnoj ili periodičnoj proizvodnji.

Cijena edukacije od šest tjedana iznosi 1.600 eura, a od jednog tjedna 350 eura, u što je uračunat i smještaj i ishrana za vrijeme edukacije na Edufarmi u Crvenki.


Fotoprilog


Tagovi

Edufarm Patent Co. Uzgoj svinja Studijsko putovanje Hranidba Danska genetika Pilići


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]