Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 21.11.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Na čelnu funkciju Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja izabran Dalibor Vrček

Želja mi je da svi razmišljamo korak dalje od primarne djelatnosti, u smjeru ulaganja u proizvodnju hrane i prerade, koja su razvojna i profitabilna, istaknuo je Vrček.

Foto: Vesna Mijat
  • 428
  • 79
  • 0

Dalibor Vrček novi je predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja. 

Na čelno mjesto ovog uzgojnog udruženja izabran je jučer na 16. godišnjoj izbornoj skupštini u Novoj Gradiški. 

"Dobro poznajem biznis u stočarstvu i svinjogojstvu i želja mi je da svi razmišljamo korak dalje od primarne djelatnosti, u smjeru ulaganja u proizvodnju hrane i prerade, koja su razvojna i profitabilna", istaknuo je Vrček.

Skupštini je, kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, nazočila i ministrica Marija Vučković koja je istaknula da joj je bilo važno dati osobnu podršku hrvatskim svinjogojcima. Podsjetila je da je u proteklom razdoblju uslijed pandemije Covid-19, poremećaja povezanih s afričkom svinjskom kugom te porastom cijena stočne hrane, za sektor svinjogojstva bilo osigurano 30 milijuna kuna pomoći. 

Ovoga tjedna je Europska komisija odobrila program pomoći hrvatskom stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna pomoći, putem kojeg je osigurano još 35 milijuna za proizvođače tovnih svinja te 30 milijuna za uzgajivače krmača.

"Uz to, svinjogojskom sektoru će trajno pomoći povećanje sredstava za dobrobit životinja, kao i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja na oranicama“, naglasila je Vučković te dodala kako je na traženje Hrvatske povećana gornja granica potpora unutar produženog Privremenog okvira za mjere državnih potpora, čime se proizvođačima daje određeni oblik sigurnosti i mogućnost pravovremenog planiranja proizvodnje. 

Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih sedam županijskih udruga vlasnika i uzgajivača svinja, čiji su članovi istaknuti stručnjaci iz selekcije, uzgoja i tova.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede 2019. godine priznat je kao uzgojno udruženje za bavljenje uzgojem domaćih životinja s namjerom stvaranja uzgojno valjanih svinja na razdoblje od deset godina, a odobreni su im uzgojni programi za pasmine pietren, durok, landras, veliki jorkšir te križanke veliki jorkšir x landras i križanke landras x veliki jorkšir, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Središnji savez udruga uzgajivača svinja Dalibor Vrček Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).