Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muhe na kravama
  • 29.01.2023. 18:00

Muhe napadaju: Rješenje su zebra pruge na kravama?

Rezultati istraživanja na zebrama pokazali su da šare djeluju i na kravama. Kako?

Foto: Depositphotos/iardcom
  • 1.088
  • 86
  • 0

Veliki problem kod uzgoja krava su muhe koje napadaju i grizu. Zbog toga su životinje izložene stresu, manje pasu i konzumiraju hranu, lošije spavaju, grupiraju se, nervozne su i to dovodi do više ozljeda.

Šteta koju uzrokuju muhe u američkoj stočarskoj industriji iznosi oko 2,2 milijarde dolara godišnje. Zato je studija objavljena u PLoS ONE donijela zanimljivost za stočare.

Zbunjujuće šare

Naime, tim japanskih istraživača primijenio je rezultate koje su dobili ispitivanjem na zebrama. Obojenost ovih životinja u formi crno-bijelih pruga spriječava napade i odvraća insekte. Pretpostavlja se da šare djeluju zbunjujuće za sustav detekcije pokreta koji kod muha kontrolira prilaz i slijetanje.

U eksperimentu je korišteno šest crnih japanskih krava koje su prošle kroz tri tretmana. U prvom slučaju je na njima oslikan prugasti zebra dezen, a cijeli posao je trajao pet minuta po jednoj životinji. Zatim su oslikane crne šare i treći tretman je potpuno crna površina.

Pratili su njihovo ponašanje kroz devet dana uz fotografiranje visokom rezolucijom u redovnim intervalima kako bi prebrojali kukce na govedima. 

Hoće li bojanje postati praksa?

Zaključak je da je broj muha na kravama obojenim crno-bijelim prugama bio znatno niži od onih koje nisu bile tretirane i koje su bojane samo crnim prugama. Istraživači su naveli da bi bojanje netoksičnim materijalima moglo biti jeftinije, zdravije za stoku i bolje za okoliš, jer industrija goveda obično koristi pesticide protiv muha.

Otarasite se muha iz štale - uznemiruju životinje i utječu na proizvodnju

Studija bi se trebala ponoviti s daleko većom veličinom uzorka i različitim pasminama krava. Kako bi se ova metoda mogla primijeniti u uzgoju životinja trebat će osigurati efikasnije tehnike koje osiguravaju postojanost crno-bijelih pruga na stoci tijekom sezone ugriza od tri do četiri mjeseca.


Tagovi

Uzgajanje krava Muhe Muhe i krave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]