Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni savjet
  • 26.02.2014. 15:15

Možemo li očekivati rast proizvodnje mlijeka?

Količina isporučenog mlijeka po isporučitelju počela je rasti. U prosincu je prosječno porasla za 8,8%, a ukoliko se se takav trend nastavi doći će do porasta proizvodnje mlijeka, utvrđeno je na Savjetu

Foto: depositphotos, Grigorenko
  • 966
  • 115
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede je 25. veljače 2014. održan Stručni savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka na kojem se raspravljalo o aktualnom stanju u proizvodnji i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda te je prezentiran ustroj i način funkcioniranja proizvođačkih organizacija u Bavarskoj.

Tijekom 2013. godine isporuka mlijeka pala je 16,35 posto što je zabrinjavajuće, a Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa proizvođačima i udrugama te svim stručnim službama nastoji pronaći način da se ti negativni trendovi zaustave. Iako je generalno trend negativan, ipak je u posljednja četiri mjeseca došlo i do određene stabilizacije i manjih stopa pada.

Količina isporučenog mlijeka raste

"Pozitivno je to što je količina isporučenog mlijeka po isporučitelju počela rasti, pa je u prosincu prosječno porasla za 8,8 posto", izjavila je na Savjetu pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić te dodala ako bi se takav trend nastavio tijekom ove godine može se očekivati i rast proizvodnje. Udio mlijeka prvog razreda u ukupno isporučenim količinama je dodatno narastao na preko 95 posto svih količina, što dodatno pojačava konkurentnost proizvođača. Zaključeno je kako su otkupne cijene mlijeka zadovoljavajuće i stabilne te su rasle tijekom cijele 2013. godine.

Ipak, ulazak Hrvatske u Europsku Uniju te promjene u izvozu na tržišta CEFTA-e ukazao je na nisku konkurentnost hrvatskog mliječnog sektora, što se posebno odrazilo u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila samo 20,3 posto što je zabrinjavajući podatak, istaknuto je na Savjetu.

O isplati poticaja proizvođačima mlijeka

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi izvijestili su članove Savjeta o isplati prvog dijela poticaja te im dali sva dodatna objašnjenje oko načina obračuna svih plaćanja. Također je dana i informacija o isplati drugog dijela poticaja u 2014. godini te načela i pravila po kojima će se potpore isplatiti u 2015. godini, kao prijelaznoj godini prije uvođenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. Dogovoreno je da će se oko teme obračuna isplate poticaja za ovu godinu tijekom sljedećeg tjedna održati još jedan sastanak sa proizvođačima mlijeka radi dodatnih upita i nejasnoća koje proizvođači imaju oko isplate poticaja.

Pomiče li se s mrtve točke dodjela poljoprivrednog zemljišta?

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede izvijestili su članove Savjeta kako su pojačane aktivnosti i rad na dodjeli poljoprivrednog zemljišta te će se nastaviti još jačim intenzitetom kako bi stočari i proizvođači mlijeka mogli doći do neophodnih poljoprivrednih površina za proizvodnju hrane. Sa ciljem pomoći proizvođačima i povećanju produktivnosti u proizvodnji mlijeka, sve stručne službe Ministarstva, Savjetodavne službe, HPA dodatno će se angažirati na davanju stručne pomoći i savjetovanja te prijenosa znanja na proizvođače.

Proizvođačke organizacije u Bavarskoj spasile proizvodnju mlijeka

Predstavnici Udruženja bavarskih proizvođača mlijeka te bavarskog Instituta za profitabilnu proizvodnju mlijeka članovima savjeta, održali su prezentaciju o načelima i načinu funkcioniranja proizvođačkih organizacija u Bavarskoj koje funkcioniraju već gotovo 40 godina. Bavarska danas ima 35.000 proizvođača mlijeka te 150 proizvođačkih organizacija koje su nakon mliječne krize iz 2008. godine intenzivirale svoje djelovanje i jačanje pregovaračke pozicije prema otkupljivačima mlijeka, u čemu im je pomogao i tzv. mliječni paket izrađen na razini EU. Hrvatski proizvođači mlijeka poseban interes su pokazali za pravni okvir ustrojavanja i organizacije takvih proizvođačkih organizacija te na koji se način one vrše pregovori sa industrijom oko otkupne cijene mlijeka.

U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka - CroMilk, Udruge stočara i proizvođača mlijeka Bilogora, Udruge velikih mliječnih farmi MLIKO, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, Savjetodavne službe te tvrtki Agrokor d.d., Dukat mliječna industrija d.d., Meggle Hrvatska d.o.o., Vindija d.d., GIU Croatiastočar.

Foto: depositphotos, Grigorenko


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Zvjezdana Blažić Stočarstvo CEFTA ZPP Poticaji Otkupna cijena Bavarska Proizvođačke organizacije Isporuka mlijeka Stručni savjet


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]