Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 20.01.2021. 12:00

Moguć izvoz jaja i živinskog mesa u EU - u toku priprema dokumentacije

Tek kada Brisel bude odobrio naš monitoring na salmonelu, put našim proizvodima ka evropskim zemljama biće otvoren.

Foto: Bigstock/Kalinovskiy
  • 151
  • 130
  • 0

Srbija očekuje da najkasnije do kraja godine dobije dozvolu za izvoz jaja i živinskog mesa u Evropsku uniju. U pripremi je dokumentacija za odobravanje Nacionalnog plana kontrole koka nosilja na salmonelu. Tek kada Brisel bude odobrio naš monitoring na salmonelu, put našim proizvodima ka evropskim zemljama biće otvoren, pišu Večernje novosti.

Prema Pravilniku o utvrđivanju mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbjanje i iskorenjvanje infekcija živine određenim tipovima salmonele iz 2018. godine, navodi se da "vlasnik živine za odgoj i eksploataciju roditeljskog jata i odgoj podmlatka koka nosilja iz vrste Gallus Gallus može da izvrši vakcinaciju pilića i mladih koka nosilja protiv salmonele kategorije 1 prema programu koji sačinjava uz konsultaciju sa epizootiološkom službom nadležnog veterinarskog instituta".

Veće interesovanje za meso nego za jata

Prema istom Pravilniku, vakcinacija protiv Salmonella Gallinarum Pullorum nije dozvoljena, takođe, nije dozvoljena ni vakcinacija ćuraka protiv salmonela.

Preventivnim merama zaštitite živinu od salmonele

Prema rečima v. d. direktora Uprave za veterinu Emine Milakare pravilnici su sada usaglašeni sa Evropskom komisijom, ukinuto je lečenje salmonele, jer je i to bila prepreka za izvoz, evidentirana su sva jata. Napravljena je i aplikacija u koju se unose podaci, sprovodi se vakcinacija protiv salmonele, iako nije obavezna, a deo se refundira iz budžeta.

"Interesovanje za živinsko meso je trenutno veće nego za jaja, ali to je zato što je Evropa zahvaćena avijarnom influencom, za razliku od nas", kaže Milakara za ovaj medij.

Novo izbijanje ptičjeg gripa u Evropi - pogođene farme u Nemačkoj i Francuskoj

Kako smo ranije pisali, ptičji grip se i dalje širi Evropom, a živinarska industrija je u pripravnosti nakon prethodnog izbijanja zaraze koji je uzrokovao odstrel velikog broja ptica. Prema novim informacijama zahvatila je farme u dve države članice Evropske unije. U Francuskoj će biti eutanazirano oko 600.000 grla živine, a na istoku Nemačke 37.000 pilića.

Krajem prošle godine, proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije COVID 19, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU ali i da za ovaj veliki posao koriste sredstva iz IPARD programa. 


Tagovi

Izvoz živinskog mesa Jata Uzgoj živine Koke nosilje Proizvođači konzumnih jaja Dokumentacija Emina Milakara


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D