Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 07.01.2022. 18:00

Mogu li semenke bundeve zameniti sojinu sačmu?

Ovaj nus proizvod prerade bundevinih semenki bi u budućnosti mogao da posluži kao vredan izvor proteina za proizvođače mleka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 220
  • 23
  • 0

Jedan od najvažnijih izvora proteina za preživare je sojina sačma koja se odlikuje visokim sadržajem proteina i povoljnog profila aminokiselina. Zbog njene visoke cene, kako navodi Agrarheute, sve više se traže alternative. Jedna od njih su i pogače od bundevinih semenki koje su zanimljive zbog svoje dostupnosti i hranidbene vrednosti.

Ovaj nus proizvod prerade bundevinih semenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vredan izvor proteina za proizvođače mleka. Ima relativno visok sadržaj sirovih proteina (598 g/kg) u odnosu na semenke uljarica, a odlikuje se visokim sadržajem lizina (32 g/kg) i metionina (18 g/kg). Osim toga, poboljšava ukus koncentrovane hrane za preživare.

Šta kažu istraživanja?

U istraživanjima koja su sproveli kineski naučnici iz univerziteta u Harbinu, pogača može da zameni sojinu sačmu u hrani za preživare kod krava u laktaciji. Oni su ispitali efikasnost hraniva, fermentaciju buraga, antioksidativnu funkciju i distribuciju azota u eksperimentu hranjenja. Šest krava sa više teladi nasumično je podeljeno u tri tretirane grupe tokom eksperimenta od 27 dana, a udeo čvrste krme u sve tri grupe bio je isti:

  • prva grupa je dobijala hranu sa sojinom sačmom,
  • drugoj grupi je soja zamenjena s 50 odsto pogače od semenki bundeve i 50 odsto suvog ostatka iz proizvodnje bioetanola,
  • trećoj grupi su dali 100 odsto pogaču.

Zdravije životinje

Rezultat istraživanja je pokazao da ova pogača može u potpunosti zameniti sojinu sačmu bez negativnog uticaja na prinos mleka, fermentaciju u buragu ili svarljivost. Zanimljivo je da su se promenom ishrane poboljšale antioksidativne funkcije i krvni parametri mlečnih krava u drugoj i trećoj grupi.

Zaključeno je da ova vrsta hrane predstavlja koristan izvor proteina za preživare i da nije uticala na degradaciju buraga, probavljivost. Raspodela azota između mleka, fecesa i urina nije se razlikovala kod životinja koje su hranjene sa tri obroka.

U poređenju sa ishranom koja je ne sadrži, ukupni antioksidativni kapacitet (P <0,05) i aktivnosti antioksidativnih enzima (ukupna superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, P <0,05) povećani su kod životinja koje su hranjenje sa 50 i 100 odsto pogače.

Rezultati pokazuju da se sojina sačma u potpunosti može zameniti pogačom u ishrani mlečnih krava bez ikakvog negativnog uticaja.

Takođe, ona može da se koristi u proizvodnj mesa i jaja.


Tagovi

Sojina sačma Pogača Bundevine semenke Proizvodnja mleka Izvor proteina Istraživanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.