Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska mljekarska udruga
  • 26.01.2023. 11:00
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Mliječnu farmu godine ima obitelj Murković, Marko Ivančan najperspektivniji mladi proizvođač

U organizaciji Hrvatske mljekarske udruge tradicionalno su i ove godine nagrađeni najuzorniji proizvođači mlijeka.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.457
  • 156
  • 0

Mliječna farma godine je farma obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju, a najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka Marko Ivančan iz Novačke u Prekodravlju.

Odluka je to predstavljena na jučer održanom stručnom skupu u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, koja tradicionalno svake godine nagrađuje najuzornije proizvođače mlijeka. Domaćin skupa bilo je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, a pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija.

Kako je objašnjeno, obitelj Murković je iz podmjere 4.1.1. Programa ruralnog razvoja realizirala dogradnju postojeće staje s ciljem poboljšanja dobrobiti mliječnih krava. Ujedno su izgrađena spremišta za stočnu hranu i strojeve te je nabavljena nova poljoprivrednu mehanizaciju. Na farmi o kojoj smo i mi pisali, danas je ukupno 340 različitih kategorija od čega je 186 krava holstein pasmine, a obrađuju 126 ha poljoprivrednog zemljišta. 

Ivica Murković: Naša staja je sada hotel za krave s pet zvjezdica

Obitelj Ivančan sa 150 krava i prosječnom proizvodnjom od 8.300 litara pripada najuspješnijim proizvođačima mlijeka, a razlog tomu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, je racionalno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, poštivanje sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava, ali i pravilno i postupno ulaganje u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz podmjere 4.1.1 Programa ruralnog financirali su tri robota za mužnju i nadogradnju farme i nabavu opreme za farmu, traktora i priključne mehanizacije, dok su iz podmjere 4.1.2. financirali izgradnju lagune za stajski gnoj.

Kako navode iz Ministarstva, državni tajnik Zdravko Tušek istaknuo je da je samo kroz Program ruralnog razvoja do sada za mliječno govedarstvo ugovoreno 810 projekata vrijednih 109 milijuna eura, od čega je isplaćeno 90 milijuna eura. U 2022. godini proveden je poseban natječaj vrijedan gotovo 20 milijuna eura u sklopu operacije 4.1.1 koji se odnosio na ulaganja u sektor mliječnog govedarstva te su, kaže, zaprimljeni zahtjevi u procesu administrativne kontrole. 


Tagovi

Hrvatska mljekarska udruga Najbolji proizvođači mlijeka Obitelj Murković Marko Ivančan Mliječna farma godine Mladi proizvođač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.