Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 21.05.2023. 18:00

Mliječne krave trabaju više prostora, EFSA dala preporuke i za perad

Životinjama je potrebno dovoljno prostora za kretanje. Što to točno znači i kakve preporuke ima Europska agencija za sigurnost hrane?

Foto: AK grafika
  • 938
  • 99
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA je objavila dvije preporuke o potrebi boljeg smještaja za mliječne krave, patke, guske i prepelice radi poboljšanja njihove dobrobiti, a koje podržavaju tekuću reviziju pravila Europske unije o dobrobiti ovih životinja. 

Više prostora za mliječne krave

Važan faktor za dobrobit mliječnih krava je dovoljno prostora za kretanje. EFSA ukazuje da znanstveni dokazi pokazuju da trajno vezane u štalama imaju narušenu dobrobit. Zbog toga svako grlo mora imati pristup ukupnom zatvorenom prostoru od najmanje 9 m2, uključujući i prostor za ležanje.  

Preporuke obuhvaćaju pristup pašnjacima s dreniranim i zasjenjenim područjima, redovno praćenje hromosti, mastitisa i metaboličkih poremećaja i korištenje četki u svim sustavima smještaja gdje krave nisu vezane. To će im omogućiti, pojašnjavaju, da se prirodno ponašaju, češu i njeguju tijelo.

Ako su smještene u boksovima, trebale bi imati poseban prostor i dovoljno debelu stelju.

Dobrobit peradi 

Znanstvenici EFSA-e su razmotrili i opasnosti za dobrobit pataka, gusaka i prepelica. Procijenili su sustave uzgoja peradi u proizvodnji mesa, foie gras i jaja. Identifcirano je nekoliko opasnosti i dane su mjere za njihovo sprječavanje.

Preporučuje se izbjegavanje kaveznog, kao i sustava za proizvodnju foie gras kod pataka i gusaka, jer oni imaju značajne implikacije na dobrobit ptica. Praksa prekomjernog hranjenja u proizvodnji foie gras bila je izvan djelokruga ove procjene i nije razmatrana.

Potrebno je jedinkama osigurati više ograđenog prostora dovoljne visine kako bi osoba mogla ući prilikom pregleda životinja. Guskama i patkama treba osigurati i otvorenu voda za kupanje ili kvašenje glave. 

Japanskim prepelicama treba osigurati površine i fini materijal za kupanje u prašini, čvrste podove sa steljom i grubim materijalima koji im omogućavaju da istražuju i hrane se. Za nesilice je neophodan prostor za gnijezda.

Foto: Depositphotos/budabar/phb.cz


Tagovi

EFSA Dobrobit životinja Muzne krave Guske Patke Japanske prepelice Prostor za krave Prostor za perad Krave u boksevima Kavezni uzgoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]