Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 23.04.2022. 12:00
  • Mačvanski okrug, Trbosilje, Loznica

Mlečno govedarstvo isplativo sa 60 dinara po litri mleka?

Dakle, higijena mora biti vrhunska, da bi sve te norme ispunio. Mi to sve ispunjavamo i naše mleko košta 44,3 dinara plus premija što država daje, kaže Dragorad Gavrilović, stočar iz Trbosilja.

Foto: Depositphotoss/Toa55
  • 1.132
  • 216
  • 0

Farma Gavrilović nalazi se pod obroncima Cera kod Loznice u mestu Trbosilje. U štali se nalazi 22 krave simentalske i holštajn-frizijske rase, iako nisu sve na muži - dnevno pomuzu do 320 litara mleka. Svu količinu predaju mlekari Imlek čija cisterna svaki drugi dan dolazi na imanje lozničkih domaćina.

"Cena mleka nije se menjala zadnjih 10 godina, sad je jedino država podigla premiju sa sedam na 10 dinara. Mada, Imlek, u odnosu na ostale mlekare bolje plaća, ali su i teži uslovi - teško ih je ispuniti", kaže Dragorad Gavrilović.

Sa koliko mlečno govedarstvo postaje isplativo?

Računica za litar mleka izgleda ovako, prema rečima sagovornika, na registrovanu farmu dobijaš tri dinara, dodaje se i na stalnu količinu, dodaje se i na kvalitet mleka.

Gavrilović smatra da bi stočari sa 60 dinara po litri mleka bili u "plusu"

"Dakle, higijena mora biti vrhunska, da bi sve te norme ispunio. Mi to sve ispunjavamo i naše mleko košta 44,3 dinara plus premija što država daje."

Međutim, ako se uzme opšte stanje u srpskom stočarstvu, trenutni porast cena goriva, đubriva, stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji, stočarima ne ostaje velika zarada. Šta više - u minusu su. Zato, prema proceni Gavrilovića, da bi mlečno govedarstvo bilo isplativo - cena mleka mora da bude 60 dinara.

"Kad bi toliko bila, ostalo bi i nama nešto, ovako samo presipamo iz šupljeg u prazno da održimo farmu i da se 'zove' da radimo, inače zarade nema", smatra Gavrilović.

Detaljnije možete pogledati u videu ispod:

 


Tagovi

Cena mleka Dragorad Gavrilović Otkup mleka Mlečno govedarstvo


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma