Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 11.11.2019. 14:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Mladi gazda Marko Stamenić u ovčarstvu vidi svoju budućnost

Mladi domaćin Marko Stamenić, iz Velikog Polja, iako zaposlen već četiri godine bavi se ovčarstvom, a svoju budućnost vidi upravo u ovoj delatnosti.

Foto: Dragana Milićević
  • 574
  • 62
  • 0

Naša sela su sve starija, ali u njima ima dosta mladih ljudi koji su započeli neku ozbilnju proizvodnju. Mladi u nju uvek unose veliku posvećenost i energiju, prate svetske trendove i iskustva, pa to u svojoj proizvodnji primenjuju. Bio bi to uspešan biznis da prepreka često nije nemogućnost poslovanja u vidu otežanog plasmana i kolebljivih cena.

Marko Stamenić iz Velikog Polja je u radnom odnosu, ali se već četiri godine bavi ovčarstvom i danas već ima veliko stado.

"Od 2015. godine sam počeo da gajim ovce sjeničke rase. Najpre smo nabavili stado sa Peštera, gde je njima matična postojbina i onda smo širili stado. Sad imamo negde oko 80 komada, sve su umatičene ovce," kaže Marko. 

Sjenička oplemenjena ovca osvaja Šumadiju

Sjenička pramenka se dobro pokazala 

Marko gaji sjeničku pramenku, ove ovce nisu mnogo zahtevne, pa su zahvalne. "Bukvalno jedu sve što im se servira, od sena do šarovine i trave. Paša im je najvažnija i zato imamo ove pašnjaka oko dva hektara."

Najveći deo godine ovce su na otvorenom na paši. Uz sam objekat gde su smeštene, nalazi se veliki pašnjak po potrebi on se zaliva, tako da kvalitetne zelene trave ima i preko leta.

"Poslednjih godina su velike suše, tako da smo napravili nekoliko bušotina za zalivanje, jer ako se ne zaliva nema trave preko leta."

Veliko stado prioritet

Marko je u ovaj posao krenuo ozbiljno sa namerom da zapati veliko stado, zato je prvo izgradio veliki savremeni objekat za smeštaj ovaca i hrane. Ovce su smeštene u prostoru koji je uvek suv, čist i dobro provetren.

"Izgradili smo nov objekat oko 600 kvadrata gde je smešteno sve tako da je to najlakše za upotrebu. Prostorija mora biti provetrena bez vlage, bez zadihtovanih prozora. Vazduh mora da struji i leti i zimi da bi kod njih bilo suvo i čisto."

Jagnjad starosti oko 2,5 meseca imaju 30-35 kg. "To je neka klanična kilaža, jedan deo ide na klanicu, mada većina jagnjadi ide za priplod na prodaju. Ono što ide na klanje dostigne tu kilažu za tri meseca," kaže ovaj domaćin. 

Jagnjad se lako prodaju, mada je cena ove godine bila niska uz to i subvencije na umatičena grla, uvek dosta kasne. "Pošto su sve ovce umatičene primaju se subvencije, nekad malo kasne, ali uglavnom dobijamo."

Dimitrijević: Očuvajmo autohtone rase!

Hranu za ovce proizvode sami 

Ovaj domaćin najveći deo kabaste i zrnaste hrane za svoje ovce proizvede sam. Na devet hektara zemlje koju obrađuje, najviše seje lucerku i zob.

"Od koncentrovane i zrnaste hrane nešto spremimo, nešto dokupimo jer nemamo dovoljno kapaciteta zemlje da sve spremimo. Sami obrađujemo oko 9 hektara zemlje, sejemo pretežno lucerku i livada zbog sena."

Marko je planirao da objekat koji je napravio radi u punom kapacitetu, a u njega može da se smesti preko 200 ovaca.

"Planiramo da proširimo proizvodnju, možda i da dupliramo za koju godinu, ali videćemo sve kakvi budu uslovi," zaključuje Marko. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Sjenička pramenka Ovčarstvo Stado ovaca Proizvodnja Marko Stamenić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.