Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Goran Flego
  • 09.03.2017. 13:30

Mjerom 6 doveli slavonsku telad na istarski OPG

Goran je gospodarstvo preuzeo sa samo 32 godine i to je kako se čini, za njega bilo pravo vrijeme jer su se baš onda počeli raspisivati natječaji iz raznih mjera ruralnog razvoja.

  • 5.121
  • 249
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Flego u Buzetu aktivno je više desetljeća, unazad tri generacije. Danas 34-godišnji Goran preuzeo je gospodarstvo na sebe 2014. godine od svojih roditelja jer kako kaže, "voli to raditi, ima želju i volju nastaviti posao svoje obitelji".

Gospodarstvo im broji pet članova, tu su roditelji, brat i njegova supruga koji svi pomognu, iako i sami imaju poslove u drugim tvrtkama. Rekao nam je to u pauzi Goran između mljevenja kukuruza koji će spremiti za stočnu hranu.

Podmjera 6.1. - idealna za OPG Goran Flego

Nositelj OPG-a Goran je postao sa samo 32 godine i to je kako se čini, za njega bilo pravo vrijeme jer su se ubrzo počeli raspisivati natječaji iz raznih mjera ruralnog razvoja. U zakupu ima 30 hektara zemlje.

Osnovna djelatnost je tov teladi. "Tovimo većinom simentalce, imali smo šest krava i 45 komada teladi, a cilj nam je bio povećati njihov broj, što je naravno zahtijevalo određene financijske uloge", priča nam Goran koji je vidjevši uvjete prijave na podmjeru 6.1. Mjere 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i poslovanja" odlučio pomoć potražiti i u Savjetodavnoj službi Istarske županije.

OPG Flego

"Tamo su nam puno pomogli napravili su nam izračun ekonomske veličine OPG-a. Tu se zaista pokazalo kako imamo uvjete za prijavu projekta čijim smo sredstvima namjeravali kupiti telad i opremu za zbrinjavanje gnojiva", kaže Goran.

Imaju nešto i biljnih kultura, pretežno lucerne, no isključivo u svrhu proizvodnje za vlastiti tov tj. hranidbu životinja.

Konzultanti su bili velika pomoć, suradnja se nastavlja

Goran se zatim obratio konzultantskoj tvrtki iz Rijeke gdje su mu objasnili proceduru prijave na natječaj i koja je sve dokumentacija potrebna da bi se uvjeti natječaja zadovoljili.

"Surađivao sam s konzultantima iz Rijeke i iznimno sam zadovoljan njihovim radom, puno su mi pomogli da bi ostvarili sve što smo naumili. Informirali su nas, čak su nas došli posjetiti na farmi. S obzirom da ćemo se vjerojatno prijaviti i na natječaj Mjere 4 - Ulaganja u fizičku imovinu, podmjera 4.1., tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, koji se provodi kako bi se zadovoljili standardi u sklopu Nitratne direktive, a koji je najavljen za travanj 2017., sigurno ćemo opet surađivati. Troškovi izrade projekta su bili oko 4.000 kn i sve je odrađeno bez ikakvih problema."

Isplate iz Mjere 6.1.1.

S obzirom da je natječaj za Mjeru 6, podmjeru 6.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima", tip operacije 6.1.1. raspisan u studenom 2015., Goran je u to vrijeme bio nositelj gospodarstva oko godinu dana. Pravila natječaja nalažu kako mladi nositelj OPG-a na toj poziciji ne smije biti duže od 18 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva pa je Goran požurio s prijavom.

Telad iz Slavonije u Istri

Odluku su dobili u rujnu 2016., a sveukupna vrijednost projekta je 381.150 kuna. Nakon odluke je ubrzo došla i prva isplata u vrijednosti od 30% ukupnog iznosa. Početkom veljače 2017, predali su zahtjev za isplatu druge rate u vrijednosti 50% sveukupnog iznosa. Kada se i ta rata isplati i kada sveukupni projekt završi, predaje se i treći zahtjev za isplatu preostalih 20% iznosa.

"Nakon isplate prve rate smo kupili telad, to je bilo oko 114.000 kuna. Dalje smo digli kredit u banci i kupili prikolicu za stajski gnoj koja je koštala oko 150.000 kuna. Nakon isplate druge rate vratit ćemo kredit", objašnjava Goran.

Tove bikove simentalce do 650 kg

"Mi kupujemo malu telad starosti 10 do 15 dana i tovimo bikove do 650 kg pa ih prodajemo klaonicama, mesnicama, većinom na našem području. Prije smo radili uslugu tova pa smo surađivali s jednom lokalnom tvrtkom, a sada imamo većinom vlastitu telad. Morali smo zato i povećati broj grla kako bi održali proizvodnju i stabilizirali prodaju kako bi imali dovoljno teladi za mjesečnu isporuku. Sada imamo 84 komada teladi", priča Goran. Za izvoz još nisu spremni jer im je važnija stabilizacija poslovanja pa bi radije išli korak po korak.

Sredstvima kupili slavonsku telad

U sklopu projekta je realizirana kupnja freze, prikolice za stajski gnoj, dok je većina novca uložena u kupnju teladi. "Čitamo poljoprivredne novine svakog mjeseca pa smo tamo pronašli stočara iz Beraka kod Vinkovaca koji je dao oglas da prodaje telad. Kupili smo par komada od njega, a kada smo vidjeli da su grla kvalitetna, uzeli smo još."

Divljač im je kaže, veliki problem jer sve što uzgajaju moraju ograditi električnim pastirom, što im povećava cijenu proizvodnje.

EAFRD

"Kukuruz kupujemo jer nemamo dovoljne količine zemlje za uzgoj sveukupne stočne hrane koja nam je potrebna, kupujemo u zrnu pa radimo silažu".

2007. i 2010. su uložili i u kupnju traktora. "Svima je teško na početku. Nije ni nama lako, cijena bikova pada, teško je odvojiti novce za bilo kakav početak, a treba ih dosta. A tu je i papirologija. Ali ako imate volje i želje, morate riskirati. Da se nismo prijavili na Mjeru 6, danas od svega ovoga ne bi bilo ništa."


Fotoprilog


Tagovi

OPG Goran Flego Mjera 6 Tov junadi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]