Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciljana hranidba
  • 01.12.2014. 13:00

Mjere zaustavljanja razvoja mikotoksina!

Prije sušenja ili tretmana kiselinama poput Schaumasil Supra NK najznačajnija je higijenska mjera proventiliranje!

  • 785
  • 35
  • 0

Mikotoksini su potvrđeni u velikim količinama na kukuruzu, preventivne mjere prelaze u kurativu te više nije dovoljno uključiti samo vezače mikotoksina.

U hranidbi svinja i peradi žitarice zauzimaju glavno mjesto i čine glavne komponente u smjesama za krmače, prasad i tovne svinje. U smjesama upravo žitarice čine najviši postotni udio. Kukuruz i ostale žitarice ne mogu se primjeniti odmah nakon žetve u hranidbi domaćih životinja jer izazivaju zdravstvene smetnje. Ako se žitarice konzerviraju kiselinama, prvenstveno propionskom kiselinom, tada se procesi u zrnu (naknadno sazrijevanje) ili završavaju ili se preporučeno odležavanje žitarica na skladištima može prepoloviti ili u potpunosti zanemariti.

U jednom priručniku austrijskih veterinara za abortuse kod krmača navedeno je: 'Iskustva su pokazala da 70 % svih abortusa ili fetalnih ranih gubitaka ne spadaju u kategoriju infektivnih poremetnji plodnosti ili u sezonom uvjetovanih poremetnji plodnosti.'. Trošak jednog abortusa procjenjen je na 500 eura. Preporučene analize, u cilju razjašnjenja mogućih uzroka neinfektivne naravi infektivne naravi, trebaju obuhvatiti i kontrolu kvalitete krmiva. Pažnju treba obratiti naročito pretragom smjesa na mikotoksine za krmače u čekalištu.

Ako se žitarice konzerviraju kiselinama, prvenstveno propionskom kiselinom, tada se spriječava daljni razvoj plijesni i mikotoksina u skladištima.

Sušenje nije pravi postupak protiv plijesni, one su tada samo kratko potisnute. Prije sušenja ili tretmana kiselinama najznačajnija je higijenska mjera proventiliranje kojom ćete otpuhnuti nečistoće. Nakon toga slijedi uporaba Schaumasil Supra NK proizvoda koji jamči aerobnu stabilnost, gubici ST smanjeni su gotovo na nulu, spriječava rast štetnih mikroorganizama, visoke je ukusnosti i djeluje u probavnom traktu.

U grafikonu je prikazan broj bakterija, gljivica i plijesni u žitaricama ovisno o postupku: netretirano, osušeno ili Schaumasil, a granična vrijednost je postavljena crvenim punim stupcima.

Grafikon: Broj bakterija, gljivica, plijesni u žitaricama ovisno o postupku

U Austriji mikotoksini već prisutni u velikom broju

Izvješće iz austrijskih regija za studeni ove godine alarmantno je i kurativno. Kako je vidljivo u tablici, i deoksinivalenol i zearalenon nalaze se u svim područjima u 5-7 puta većim količinama od graničnih vrijednosti.

Regije u Austriji
DON (ppb)
ZON (ppb)
Nordalpin
3.790
362
Pannonikum
2.098
254
Ilyrikum
2.970
337
*Granične vrijednosti
*900
*50

Izvor: AGES, 11-2014

Zaključci i preporuke su sljedeće:

  • ne trebaju daljnje analize: zaraženost u Austriji je potvrđena
  • Austrija je slična klimom kao i Hrvatska - prosječno hladnija i humidnija
  • u praksi su moguće smjese i bez kukuruza za prasad, nazimice, krmače i nerastove
  • u tovu ograničiti upotrebu kukuruza i njegovih prerađevina (npr. kukuruzno glutensko brašno, kukuruznu šlempu i dr.)
  • koristiti Schauma Sweet - poboljšivač okusa (0,3 % udjela u smjesama za svinje) i Schaumalac Forte (0,5-1 % udjela u smjesama za svinje kao kurativna doza)
  • Podići imunitet životinja kroz jaču vitaminsko-mineralnu opskrbu: Schaumalac Forte sadrži i vitamine uz 3 različite komponente za vezivanje mikotoksina

Krave i aflatoksin B1?

Sve gore navedeno je kurativno i za hranidbu krava: ventiliranje kukuruza, kiselinski tretman, kurativne doze Schaumalac Forte (100-200g/dan) ili Schauma Tox- specijalist za aflatoksin (50-100g/dan). Obratiti treba i pažnju na uvjete spremanja kukuruzne silaže i drugih voluminoznih krmiva, obroke sa smanjenim udjelom ili bez kukuruza. Naknadno zagrijavanje je izraženo zbog visoke brojnosti kvasaca na kukuruznim biljkama. Iznimno je važna primjena inokulanata, poput Bonsilage Mais ili drugih inokulanata iz ponude tvrke Schaumann Agri d.o.o..

Za više savjeta ili informacija o proizvodima, kontaktirajte tvrtku Schaumann Agri d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata!

Autor: Ljiljana Pomper, dipl.ing.polj.


Tagovi

Schaumann Agri Mikotoksini Stočarstvo Hranidba domaćih životinja Hranidba krava Hranidba prasadi Mikotoksini u kukuruzu Abortus krmača Schaumasil Supra NK Schauma Sweet Shaumalac Forte Schauma Tox Bonsilage Mais Kukuruzna silaža


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer