Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ubijene svinje
  • 05.02.2019. 13:15
  • Zadarska, Smilčić

Miodrag Orešković: Svinje su mi bile i terapija, teško me pogodio prizor koji sam zatekao

Policija je štetu procijenila na 10 tisuća kuna, no mi smo se dogovorili za viši iznos, primjereniji šteti, kaže Miodrag Lega Orešković, kojemu su lovci u pol bijela dana u Smilčiću ubili rasplodnog nerasta Miška, tri krmače i ranili šest crnih slavonskih svinja.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
  • 12.925
  • 1.848
  • 1

Miodrag Lega Orešković (50) dao je ultimatum dvojici lovaca koji su mu usred dana u Smilčiću na predjelu Gaj ubili tri svinje i šest ranili: “Imaju rok do subote da mi isplate štetu ili kreće tužba”, najavljuje Orešković. On je umirovljeni branitelj iz Donjeg Miholjca, a u Smilčić se doselio neposredno nakon Domovinskog rata, gdje  u naselju Ograde živi s obitelji, suprugom Ljiljanom i troje djece, kćerkom Leom i sinovima Martinom i Mateom. Lea, rođena ratne 1992. godine, zasnovala je  vlastitu obitelj i ima jednogodišnjeg sinčića Lovru.

Fajferice kao terapija

Orešković se uzgojem crnih slavonskih svinja u Smilčiću počeo baviti ne samo iz financijskih nego i iz zdravstvenih razloga. Naime, kao branitelju koji je u sastavu 3. Gardijske brigade Kune veći dio Domovinskog rata proveo na bojištu, dijagnosticiran mu je PTSP pa mu bavljenje svinjama, uz vezu sa slavonskim zavičajem, dobro dođe i iz zdravstvenih odnosno terapeutskih razloga.  

Moje su mi svinje bile na neki način terapija i teško me pogodilo to što sam zatekao", kaže Lega. "Posebno zbog činjenice da je među usmrćenim svinjama bio i rasplodni mužjak -  nerast pa je sad upitno kako ću nastaviti s radom", žali se Lega ili Mićo, kako ga u Smilčiću zovu. Još uvijek je pod dojmom tragičnog događaja o kojemu pripovijeda s puno emocija. Taman je, kaže, lijevao kavu u šalicu kad su se začula dva pucnja iz pravca Gaja gdje su u ogradi pasle njegove svinje.  

Šokantan prizor u Gaju

"Odmah sam uzeo jaknu, sjeo u auto i otišao tamo", kazuje Orešković. Prizor ga je, kaže, šokirao: Nerast Miško od 160 kilograma ležao je mrtav, malo podalje usmrćene su još dvije krmače od kojih je jedna skotna, a još šest “fajferica” je ranjeno. Neke i teže tako da im je život u opasnosti.

Mislili da su divlje: lovci vlasniku ubili crne slavonske svinje!

Kad je vidio što se dogodilo, Lega je odmah pozvao policiju. Na teren su izašli vještaci, stigao je i dežurni veterinar koji je ranjenim svinjama pružio pomoć. Malo potom stigli su i lovci, jedan iz Nadina, drugi iz Korlata, oba članovi Lovačke udruge Benkovca. Vraćajući se iz hajke na lisice koja se odvijala na području Općine Polikčnik, oni su, prema vlastitom iskazu, na svinje pucali jer su “mislili da su divlje”, što je teško povjerovati jer su svinje bile u ogradi i sve imaju vidljive markice na ušima.

Lovci popili rakiju i ostavili puške

Prema izvješću Policijske uprave zadarske potvrđeno je da su počinitelji ovog štetnog događaja muškarci u dobi od 61 i 62 godine s područja Benkovca koji su, vraćajući se iz lova, uz prometnicu uočili više crnih slavonskih svinja. Navodno su mislili da se radi o divljim životinjama, te su iz lovačkog oružja pucali po njima.

Ubijeni nerast Miško (arhiva Miodraga Oreškovića)

Kad su vidjeli što su uradili, prema vlastitom kazivanju, ostali su i sami zaprepašteni. Da bi se smirili, otišli su popiti po rakijicu i ostaviti oružje, prije nego što su se vratili na mjesto štetnog događaja. Lovci i dalje tvrde da su pucali jer su mislili da je riječ o divljim svinjama. Na to Orešković odgovara da je u to teško povjerovati jer je svojih 30- tak svinja pustio da pasu travu na područje ograđenom električnom  žicom, zapravo električnim pastirom, a bio je i dan.

Lovci koji uporno tvrde da su pucali zabunom, izrazili su svoje kajanje i pristali na dogovor s Oreškovićem oko namirenja štete.

Dogovor o odšteti

Postigli smo dogovor, lovci su pristali da mi nadoknade štetu, a ja  sam im dao rok do subote. Policija je štetu procijenila na 10 tisuća kuna, no mi smo se dogovorili za viši iznos, primjeren šteti”, kaže Orešković. "Pitao sam ih kako im se to moglo dogoditi, a oni su mi samo odgovorili: Oprosti pogriješili  smo!. Sada imaju rok, kako sam naveo i vjerujem da će ga ispoštivati jer su svjesni da u protivnom pokrećem tužbu", zaključuje Mićo Miodrag Orešković, zvani Lega.

Inače, za danas je u Velikoj vijećnici Zadarske županije zakazano predavanje o dvije naredbe Ministarstva poljoprivrede. Prva o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području RH, i druga Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači. Cilj je, kako stoji u pozivu, upoznavanje lovoovlaštenika s navedenim naredbama i mjerama u njihovoj provedbi.

Zacijelo će biti riječi  o slučaju u Smilčiću, a ako je suditi po izjavi Roka Pavića, tajnika Lovačkog saveza Zadarske županije nesavjesni lovci su u Smilčiću prekršili najmanje tri zakona - o cestama, lovstvu i oružju pa se, kako reče Pavić, očekuju kaznene prijave. Kakve, o tom potom.


Tagovi

Smilčić Lovci Svinje Miodrag Lega Orešković Odšteta


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)