Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza stočarstva
  • 03.07.2021. 08:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Ministrica o krizi stočarstva: Reagirali jesmo, a vidjet ćemo što je još moguće dodatno učiniti

I do sada smo nastojali brzo svim mogućim sredstvima reagirati na poremećaje koji pogađaju ovaj sektor kako bismo održali proizvodnju, rekla je ministrica Vučković.

Foto: Martina Popić
  • 1.972
  • 318
  • 1

"Što se tiče cijena mesa mogu reći da su one donekle stabilnije u odnosu na prošlu 2020. godinu, no istina je da se poljoprivrednici u stočarstvu suočavaju s dvostrukim problemom - nepredviđenim i visokim rastom cijena stočne hrane, a s druge strane nedovoljnim rastom ili padom u odnosu na prosjek Europske unije svojih visokovrijednih proizvoda“, potvrdila je novinarima u Osijeku ministrica poljoprivrede Marija Vučković referirajući se na upozorenje Hrvatske poljoprivredne komore o velikim problemima u kojima se našlo domaće stočarstvo zbog drastičnog poskupljenja stočne hrane.

Podsjetila je na dosadašnje programe pomoći, koji su između ostalog bili namijenjeni sektoru govedarstva i sektoru svinjogojstva, te na nekoliko brzih intervencija kojima su reagirali na krize koje su pogađale ovaj sektor, a nisu bile samo izazvane epidemijom Covid-19. 

"Ono što je posljednje, uspjeli smo u pregovorima s Europskom komisijom ishoditi značajno povećanje potpora kao kompenzaciju za uloženi i trud i troškove i za eventualno izgubljene prihode s obzirom na veće napore koje poljoprivrednici trebaju za mjeru 14 Dobrobit životinja“, istaknula je ministrica Vučković i dodala kako se ovom mjerom koristi većina poljoprivrednika. koji su. čini se iznimno zadovoljni ovim povećanjem.

"I ovo će povećanje, na nekim mjerama čak i trostrukim, pomoći“, kazala je podsjećajući kako je u okviru okolišnih mjera u Mjeri 10 dodana i operacija 10.1.17. koja se odnosi na nanošenje stajskog gnojiva na poljoprivrednim površinama. Mišljenja je kako će ova potpora u najvećoj mjeri utjecati pozitivno na sektor stočarstva. 

Hrvatski stočari pred zidom, drastičan rast cijena žitarica ugrozio čitav sektor

"Vjerujem da nitko neće sporiti da ova Vlada nastoji brzo svim mogućim sredstvima reagirati na poremećaje koji pogađaju ovaj sektor kako bismo održali proizvodnju“, navela je ministrica koja je jučer u Osijeku nazočila dodjeli nagrada Zlatna repa 2021. i naglasila da statistika govori da u tome uspijevaju, pa će nastavno i na ovaj dopis Hrvatske poljoprivredne komore, koju doživljavaju kao partnera, sjesti i vidjeti što je još moguće dodatno učiniti.


Tagovi

Kriza stočarstva Ministarstvo poljoprivrede Hrvatska poljoprivredna komora Marija Vučković


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]