Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 04.03.2016. 08:00

Ministri imaju rešenje za posrnuli sektor?

Posle sastanka s francuskim premijerom, koji je i ranije stvarao pritisak na Evropsku komisiju, Fil Hogan je rekao da će predloge francuskih poljoprivrednika pokušati da primeni u dogovoru sa drugim ministrima, o čemu će biti reči na njihovom sastanku 14. marta.

Foto: bigstockphoto.com
  • 259
  • 30
  • 0

Komesar za poljoprivredu Fil Hogan pristao je prošle sedmice na saradnju s francuskim proizvođačima koji protestuju već dva meseca, paleći traktore, gume i stvarajući gužve na granicama, piše portal EurActiv. Protesti zapravo nisu nikakva novost u Evropskoj uniji. To je scenario koji smo videli i u drugim zemljama širom Evrope, uključujući Grčku i Veliku Britaniju.

Trenutna situacija ne miriše na dobro, a mlekarska kola krenula su nizbrdo i kako se čini, ne planiraju da se zaustave. Na hiljade poljoprivrednika moglo bi zatvoriti farme zbog sve većeg pritiska liberalnog tržišta, ukidanja kvota i ruskog embarga. Komšije se nadmeću sa komšijama, a na tržištu vredi samo zakon jačega. Konkurencija je nemilosrdna jer neke zemlje imaju prednost zbog nižih poreza i slabijih zakonskih regulativa (Nemačka, Španija).

Nakon sastanka s francuskim premijerom Manuelom Valsom u Parizu, koji je i ranije stvarao pritisak na Evropsku komisiju da počne da rešava nastale probleme, Fil Hogan je rekao da će predloge francuskih poljoprivrednika pokušati da primeni u dogovoru sa drugim ministrima poljoprivrede, o čemu će biti reči na njihovom sastanku 14. marta.

Kako će se okončati "oluja svih oluja", mogli bismo saznati već sredinom meseca.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Protest Mlekari Francuska Fil Hogan Evropska komisija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."