Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 25.03.2019. 16:00

Ministarstvo poljoprivrede: Peradari nisu zaboravljeni!

Trenutačno je u provedbi 55 projekata u peradarstvu vrijednih 165 milijuna kuna, a u obradi su još 24 projekta u peradarstvu vrijedna više od 92 milijuna kuna, kažu iz Ministarstva poljoprivrede. Na što se još mogu prijaviti uzgajivači peradi?

Foto: Flickr/Otwarte Klatki
  • 957
  • 57
  • 0

Posve su netočne tvrdnje da su "peradari zaboravljeni u odnosu na ostale stočarske grane“. Naime, u Programu ruralnog razvoja RH postoji cijeli niz mjera i natječaja na koje javljaju poljoprivredni proizvođači iz sektora peradarstva, odgovorilo je Ministarstvo poljoprivrede na naš upit, a nakon što je uzgajivač peradi Igor Tokić rekao da ispada da su uzgajivači peradi zaboravljeni od svih. 

"Primjerice, poljoprivredni proizvođači iz sektora peradarstva prihvatljivi su korisnici mjere 4 "Ulaganja u fizičku imovinu“, odnosno tri podmjere unutar te mjere: podmjere 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, podmjere 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ te podmjere 4.4. "Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“. Mjera 4 omogućava brojna ulaganja u primarnu poljoprivredu i preradu poljoprivrednih proizvoda kroz ulaganja u restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije.

Igor Tokić: Uzgajivači peradi kao da su zaboravljeni od svih

U slučaju da se poljoprivredni proizvođač bavi ili se želi baviti i preradom poljoprivrednih proizvoda može biti korisnik i Podmjere 4.2. kroz ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda i korištenje obnovljivih izvora energije. Isto tako, kroz mjeru 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ potiče se ostanak i  povratak mladih u ruralna područja ulaganjem u poljoprivrednike koji prvi puta postaju nositelji poljoprivrednog gospodarstva i ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva. Iako u sklopu ove mjere nije naglasak na pojedinim sektorima proizvodnje, mladi poljoprivrednici ili mala poljoprivredna gospodarstva koja se bave peradarskom proizvodnjom mogu koristiti i ovu mjeru. U Podmjerama 6.1. i 6.3. do sada je bilo raspisano 6 natječaja", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Trenutno je u provedbi 55 projekata u peradarstvu 

Kako dodaju, poljoprivredni proizvođači u sektoru peradarstva do sada su imali mogućnost podnijeti zahtjev za potporu na 10 natječaja unutar podmjere 4.1. te na 4 natječaja unutar podmjere 4.2. Trenutačno je u provedbi 55 projekata u peradarstvu vrijedna 165 milijuna kuna, a u obradi su još 24 projekta u peradarstvu vrijedna više od 92 milijuna kuna.

"Temelj za navod iz upita da peradari ne mogu proći na natječaju za provedbu tipa operacije 4.1.2. "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš" ne nalazimo u rezultatima provedbe do sada otvorenih natječaja, a naročito uzimajući u obzir i činjenicu da su raspoloživa sredstva na 4. natječaju povećana do iznosa koji omogućava dodjelu sredstava svim korisnicima koji zadovoljavaju uvjete prihvatljivosti korisnika, projekta i zadovoljavaju minimalan broj bodova po kriterijima odabira.

Sa stalnog posla i dobre plaće u poljoprivredu: Mario Škrlec danas je vlasnik najmodernije farme pilića!

Ministarstvo poljoprivrede svjesno je važnosti stočarskog sektora u okviru poljoprivredne proizvodnje Republike Hrvatske te je izmjenama Programa ruralnog razvoja u 2018. godini uvrstilo mogućnost dodatne potpore za proizvođače u tom sektoru i to kroz mjeru 14 "Dobrobit životinja“. Od tri sektora proizvodnje, upravo je sektor peradarstva identificiran kao jedan kojem je nužna dodatna potpora. U sklopu ove mjere kroz operaciju 14.1.3. "Dobrobit životinja u peradarstvu“ moguće je ostvariti potporu za provođenje propisanih zahtjeva dobrobiti za kategorije brojleri, nesilice, purani. Iznosi koje je moguće ostvariti su sljedeći:

M14.1.3. Plaćanje za dobrobit životinja u peradarstvu

Kategorija

Područje dobrobiti

Zahtjev

Iznos €/UG

BROJLERI

Poboljšana skrb

Poboljšana skrb za jednodnevne piliće

1,30

Poboljšani uvjeti smještaja

Smanjena gustoća naseljenosti

7,19

NESILICE

Poboljšana skrb - mora se kombinirati sa jednim od prva tri zahtjeva za poboljšane uvjete smještaja

Zabranjeno skraćivanje kljunova

23,13

Poboljšani uvjeti smještaja-može se odabrati samo jedan zahtjev

Povećanje podne površine za 10%

40,44

Smanjena gustoća naseljenosti

Smanjen broj nesilica po gnijezdu

Dodatne prečke

0,32

PURANI

Poboljšana skrb

Poboljšana skrb za jednodnevne puriće

0,69

Poboljšani uvjeti smještaja

Smanjena gustoća naseljenosti

21,60

Pristup na otvoreno

Povećanje površine ispusta

2,46

Nadalje, navode, potpore za dobrobit životinja i očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina mogu se zatražiti putem jedinstvenog zahtjeva u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Rok za podnošenje jedinstvenog zahtjeva je od 04. ožujka do 15. svibnja 2019. godine.

Jedinstveni zahtjev 2018. g.

Kategorija

Broj korisnika

Operacija 14.1.3. - Dobrobit životinja u peradarstvu

Brojleri

49

Nesilice

37

Purani

7

Jedinstveni zahtjev 2018. g

Vrsta

Pasmina

Broj korisnika 

Operacija 10.1.9. Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja

Perad

Kokoš hrvatica

164

Zagorski puran

97

"Posebno želimo istaknuti da su upravo na inicijativu Ministarstva poljoprivrede od 2018. godine uvršteni i novi sektori u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela poljoprivrednicima u sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja. Radi se o sektorima: tovnog svinjogojstva, pčelarstva, kopitara (konji, magarci) i peradarstva. Također, kako bi se osiguralo jednako postupanje prema svim kategorijama stoke koje su obuhvaćene sustavom dodjele kvota za plavi dizel, uvrštene su i izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja (goveda, konji, ovce, koze, svinje, perad). Potporu za plavi dizel ostvarilo je 115 korisnika.

Slijedi objava još natječaja

Ističemo i da je prošle godine na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, Vlada RH donijela trogodišnji "Program potpore za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unaprjeđenje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2018. do 2020. godine“, a temeljem kojeg se uzgajivačima hrvatskih izvornih pasmina peradi godišnje isplaćuje iznos od 110,00 kuna po kljunu za pasminu Zagorski puran te 40,00 kuna po kljunu pasmine kokoš Hrvatica. Ukupno raspoloživi iznos za ovu svrhu je tijekom trajanja cijelog Programa 1.500.000 kuna, odnosno 500.000 kuna godišnje. U prošloj godini kroz ovaj program 256 peradara za 5.963 zagorskih purana i kokoši Hrvatica dobili su 360.880 kuna", naglašavaju iz Ministarstva. 

Kako zaključuju, u 2019. godini Ministarstvo poljoprivrede planira objaviti natječaje iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti preko 360 milijuna eura. Poljoprivredni proizvođači iz sektora peradarstva moći će podnijeti zahtjev za potporu unutar 9 natječaja.

Sve dodatne informacije u vezi s Programom ruralnog razvoja mogu se pronaći ovdje


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Potpore Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]