Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krava
  • 28.01.2020. 14:00
  • Pomoravski okrug, Svilajnac

Milan Todorović: Od poljoprivrede se teško živi ali je mlečno govedarstvo isplativo

"Godišnje predajemo oko 80 tona mleka, a mislim da ćemo ove godine i više jer ćemo da podmladimo stado," kaže glava porodice Milan Todorović.

Foto: Jelena Lukić
  • 5.062
  • 508
  • 0

Izuzetno kvalitetna goveda simentalske rase koje uzgaja porodica Todorović iz Dublja kod Svilajnca, do sada su osvojila tridesetak pehara na poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu. Todorovići kažu da se od poljoprivrede teško živi ali da je stočarstvo sa mlečnim govedarstvom isplativo.

Ovu vrednu porodicu, koja uzgaja resavsku simentalku čini Milan Todorović (65), njegova supruga Vukica (58), sin Dragan (40) i snaha Ivana (34). Od kada su počeli 2007. godine da idu na Novosadski sajam, retko su se vratili bez priznanja.

Za svaku kravu hrana koju ona želi da jede 

Da bi grla bila kvalitetna i davala dosta mleka potrebna je adekvatna briga i nega, a posebno ishrana. Interesantno je da Todorovići svakoj kravi daju onu hranu koju ona želi da jede.

Porodica uzgaja resavsku simentalku

"Prošle godine junica Hana bila je šampionka Novosadskog sajma. Za kvalitetna grla najvažnija je najpre velika ljubav, ali bitni su i nega i hrana. Koncentrat pravimo sami, jer znamo šta i koliko krava treba da pojede. Znamo šta stavljamo u hranu. Ječam i kukuruz su naši, a kupujemo sojinu i suncokretovu pogaču, jer suncokret ne ostavljamo pošto može da se ubuđa. Kad krava nešto neće da jede, mi joj to ne dajemo. Ugađamo joj kao detetu. Ako neće koncentrat, dajemo joj čisto brašno ili brašno i ječam," kaže Milan Todorović.

Kako do većeg prinosa mleka kod muznih krava?!

Porodica ima 12 krava na muži i godišnje predaju oko 80 tona mleka

Trenutno imaju tridesetak grla, a od toga 12 krava na muži. Godišnje predaju oko 80 tona mleka, a kažu da će ove godine i više, jer Dragan ostavlja steone junice. "Znači, podmlađujemo stado, a imamo izuzetno kvalitetna grla. Imali smo nameru da tovimo goveda, ali po trenutnoj ceni se ne isplati da čuvamo telad da porastu do 600-700 kilograma. U gubitku smo u startu. Zato smo odlučili da prodajemo telad od 15 dana koja idu za oko 400 evra," naglašava Milan.

Mleko prodaju Mlekari "Kuč kompani" po ceni od 36 dinara za litar. "To je cena koju smo i ugovorili pre dve godine, ali su je oni smanjili na 32 dinara, po litru, pa je sada vratili. Dobro je što plaćaju na svakih 15 dana. Od mleka finansiramo celu poljoprivredu, a ostane i da platimo račune i za život," ističe Milan Todorović.

Milanov sin Dragan na Novosadskom sajmu 

Milanov sin Dragan vodi evidenciju o svakom grlu, tako da se zna poreklo grla, koliko daje mleka i sve što je potrebno. Todorovići imaju i 35 ovaca rase virtemberg, koje čuvaju već četiri godine. Ova grla su izuzetno kvalitetna.

"Prodajemo jagnjad za priplod, a čuvamo i za potrebe našeg domaćinstva. Bavimo se i ratarstvom. Obrađujemo 35 hektara zemlje od čega je naših pet hektara, a ostalo uzimamo u zakup. Višak kukuruza, pšenice i suncokreta prodajemo," kaže Milan Todorović.

Među prvima napravili štale na otvorenom po uzoru na one u Evropi

Milan naglašava da poljoprivrednici, kao i lekari, policija i medicinske sestre, rade 365 dana u godini. Radni dan Todorovićima počinje u 7 sati, rade do 11, a onda popodne od 16 do 18 sati završe sav posao.

I Milanova supruga Vukica brine o kravama

"Krava mora da se hrani i kada je svetac i petak. I da se muze u tačno određeno vreme. Dragan sam radi na njivi, a ja mu pomognem kada mogu, jer ova promena vremena smeta mom zdravlju. Supruga, sin i ja brinemo o kravama i ovcama, a supruga radi i baštu i sa snajom brine o kući," ističe Milan.

Todorovići su među prvima u opštini, 2012. godine napravili štale na otvorenom po uzoru na farme u zapadnoj Evropi, a sada planiraju i povećanje kapaciteta.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Govedarstvo Uzgoj goveda Uzgoj stoke Mlečno govedarstvo Ratarstvo Milan Todorović Dragan Todorović


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D