Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 15.10.2022. 18:00

Mikotoksine je nemoguće izbeći, ali je moguće smanjiti njihov uticaj

Do sada ih je opisano preko 400, a 36 odsto bolesti ljudi i životinja u zemljama u razvoju direktno je ili indirektno povezano s mikotoksinima. Najviše se javljaju na kukuruzu, pšenici, ječmu, raži i ovsu.

Foto: Ranka Vojnović
  • 135
  • 32
  • 0

Jesen 2022. godine je donela kišne dane koji su usporili berbu kukuruza, ali i drugih kultura. Veća vlažnost je uticala na pojavu i rast gljivica koje luče mikotoksine i može doći do kontaminacije hrane. Najviše se javljaju na kukuruzu, pšenici, ječmu, raži i ovsu. Kako su otporni na toplotu, na njih ne utiče najveći deo postupaka prerade i pripreme hrane. Do sada ih je opisano preko 400, a 36 odsto bolesti ljudi i životinja u zemljama u razvoju direktno je ili indirektno povezano s mikotoksinima.

Budući da predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i životinja potrebno ih je što bolje upoznati i izbeći. Bolest koju izazivaju naziva se mikotoksikoza, a njeno delovanje može biti akutno i hronično.

Veliki problem

Najčešći je aflatoksin koji ima kancerogeni efekat po ljude i životinje. Stvaraju ga uglavnom vrste Aspergillus flavus, A. parasiticus i A. nomius. Poznato ih je više od 20. Velike količine mogu uzrokovati akutno trovanje ili aflatoksikozu i mogu biti opasne po život, najčešće zbog oštećenja jetre. Aflatoksini su genotoksični, mogu oštetiti DNK i uzrokovati rak kod životinjskih vrsta, a postoji indicija da kod ljudi izazivaju rak jetre.

Dugo godina je smatrano da su svinje izuzetno osetljive, ali su naučna istraživanja otkrila da su na mikotoksine posebno osetljive steone krave pre teljenja. Telo životinje prolazi kroz burne promene, a slabi imunološki sistem. Ne zaostaje ni osetljivost teladi.

Telad su također osetljiva (Foto: M.C.Celić)

Toksično delovanje se ogleda u slabljenju imunog sistema, poremećenog rada unutrašnjih organa, reproduktivnog i nervnog sistema. Krave su podložnije pojavi oboljenja kao što su: acidoza, ketoza, mastitis, endometritis. Često se javljaju hromost, retencija placente, smanjuje se produktivnost, a životinja manje jede.

Koliki je uticaj govori podatak da konzumacija zatrovane hrane rezultira s 20 do 30 pobačaja kod krava, a veoma često se radi o prisustvu u tragovima.

Nalaze se u stočnoj hrani

Prisustvo u kukuruzu za pripremu stočne hrane gotovo je nemoguće sprečiti. Ove godine je ta ratarska kultura bila izložena delovanju ekstremne suše i visokih temperatura što je stvorilo odlične preduslove za razvoj gljivica. Dodatni problem je što kišovit period u vreme berbe može veoma brzo da poveća sadržaj ovih otrovnih materija. Naučna istraživanja su potvrdila da se za sedam dana u zrnu sa sadržajem vlage od 25 odsto povećaju mikotoksini za 77 odsto. Što su zrna više izložena oštećenju i lomu prilikom kombajniranja, to je olakšan put pojavi i širenju infekcije. Jedan od načina smanjenja je podešavanje kombajna za berbu i opreme za krunjenje kukuruza.

Kiša je omela berbu (Foto: R.Vojnović)

Kako rešiti problem?

Borba s njima nije laka i jednostavna. Do gljivične infekcije dolazi u polju tokom vegetacijskog perioda i berbe. Veliku pažnju treba posvetiti uzgajanju otpornih sorti, primeni adekvatnih đubriva.

Temperatura u skladištu se kreće od 15 do 18 stepeni Celzijusa. Skladišta treba da imaju dobar ventilacioni sistem, jer povećanje vlage iznad 60 odsto doprinosi razvoju plesni. Prilikom skladištenja zrnastih sirovina preporučuje se upotreba inhibitora plesni.

Zrna s visokom vlagom je potrebno prosušiti kako bi sprečili širenje gljivica. Vlaga treba da se kreće između osam i 14 odsto u zavisnosti od vrste. Sadržaj mikotoksina možemo smanjiti primenom mehaničkih mera (odvajanje plesnivih proizvoda), fizičkim tretmanima (termička obrada, primena uv i mikrotalasa) i upotrebom hemijskih materija (oksidaciona sredstva).


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Mikotoksini Aflatoksin Kukuruz Stočna hrana Mikotoksini u kukuruzu Isrhana stoke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.