Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prasilište
  • 13.02.2020. 15:00
  • Njemačka

Mijenjaju pravilnik o veličini prasilišta - izlaze u susret farmerima

Prema dosadašnjem njemačkom Pravilniku o stočarstvu, prasilišta moraju biti dizajnirana tako da se svinja može slobodno ustati, leći i ispružiti udove. Većina farmi ne ispunjava ove zahtjeve, a novi pravilnik bi rečenicu o prostoru kojega životinja mora imati - izbrisao.

Foto: Facebook/Animal Equality Germany
  • 1.790
  • 100
  • 0

U Njemačkoj se sutra, 14. veljače odlučuje o tome koliki prostor krmača treba imati u prasilištu. Postojeći propisi u toj zemlji, članici EU, određuju kako prasilišta moraju biti dovoljno široka da krmače mogu ispružiti noge. No, u praksi to najčešće nije tako. 

Prema dosadašnjem Pravilniku o stočarstvu, prasilišta moraju biti dizajnirana tako da se svinja može slobodno ustati, leći i ispružiti udove. Većina farmi ne ispunjava ove zahtjeve, a novi pravilnik bi rečenicu o prostoru kojega životinja mora imati - izbrisao. 

Nedostaje im 20 cm za protegnut noge

"Kavez" u kojem borave svinje širok je 65 cm (za nazimice), odnosno 70 cm (krmače) i duljine 200 cm, iako odrasla svinja većinom ima visinu tijela do 90 cm. A to znači da kada legne, nedostaje joj prostor u kojem može protegnuti noge dok prasci sisaju. 

Savjeti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

U Njemačkoj se na ovaj način uzgaja gotovo 2 milijuna svinja koje u boksevima provedu nekoliko tjedna godišnje. Naravno, u slučaju da svinjogojci budu morali proširivati prostor za svinje, to bi povećalo njihove troškove. Na ovaj im način Ministarstvo poljoprivrede želi izaći u susret te ukinuti spomenutu odredbu u kojoj piše da se svinja može okrenuti i protegnuti noge. 

Odluka Saveznog vijeća trebala je biti donijeta u prosincu prošle godine, ali je odgođena za 14. veljače 2020. 

Udruge za zaštitu životinja na nogama 

Udruge za zaštitu životinja u Njemačkoj pokrenule su peticiju koju potpisuju svi građani zemalja članica EU jer smatraju kako bi na ovaj način bila ozakonjena dosadašnja praksa, umjesto da bude obrnuto - da bude kažnjiva. Cilj im je do ponoći skupiti 150.000 potpisa, a obratili su se i predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen. 

Dvije EU članice zabranjuju okrutno mljevenje živih muških pilića

"Mesna industrija samo želi proizvesti što više prasadi, na što manje prostora. Krmače se ne mogu okrenuti, ispružiti noge, ne mogu brinuti za svoje potomstvo, nemaju kontakte s drugim svinjama. U ovakvom sustavu krmača ne smije biti majka već se smatra samo komadom mesa za povećanje prodaje", ističu aktivisti koji sve više rade na europskoj građanskoj inicijati "Zaustavimo doba kaveza" koja traži od Europske komisije zabranu kaveza za životinje poput peradi, kunića, ali i svinja i teladi. 


Tagovi

Uzgoj svinja Prasilište Veličina Peticija Njemačka Dobrobit životinja Troškovi uzgoja Krmača


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]