Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti ovaca
  • 06.11.2017. 14:00

Metiljavost ovaca - parazitska bolest

Metiljavost ovaca je bolest koja ima dva toka, a na dva načina je moguće i preventivno delovanje.

Foto: Vedran Stapić
  • 9.442
  • 139
  • 0

Jedna od najraširenijih parazitskih bolesti kod preživara je metiljavost. Tako pogađa i ovce. Bolest pravi velike štete, a uzročnici su veliki i mali metlj.

Kako se životinje zaraze?

Najugroženije su životinje koje se napasaju na vlažnim i močvarnim pašnjacima, piju zagađenu vodu, jedu seno koje nije dovoljno suvo. Metilj, unesen u organizam, smešta se u žučne kanale i utiče na funkcionisanje jetre.

Metilj ovde polaže jaja, a ona izmetom dospevaju u vodu. Za osam do 30 dana formira se zametak, a njegov domaćin postaje barski puž. U njemu se razvijaju larve, koja, kada ga napuste, postaju metilje sa repićem - cerkarije u vodi i kao metacerkarije na travi. Nakon napasanaja, za dva meseca, u organizmu životinje razvija se zreli metilj.

Dva toka bolesti

Razlikuju se akutni tok bolesti (nagli, brzi, kraći, od četiri do šest nedelja) i hronični tok bolesti (lagani ,duže traje više od šest nedelja).

Akutni tok je ređi, ali su znaci bolesti uočljiviji. Ovca prestaje da jede, da preživa, dobija proliv, naglo mršavi, vuna je neuredna, a temperatura tela i je do 42oC. Životinja najčešće ugine, jer joj je jetra veoma oštećena.

Hronični oblik ćete prepoznai po promenjivom apetitu, temperaturi u granici normale, neurednoj vuni i ispadanju čuperaka, crevnim upalama sa jakim prolivom. Ispod donje vilice uočava se otok veličine kokošijeg jajeta i nakuplja se tečnost u trbuhu. Životinja postepeno slabi, a mlečnost se smanjuje čak i do 20%.

Preventivna zaštita od metiljavosti

Preventivna zaštita takođe ima dva pravca. Jedan je redovno tretiranje ovaca i jagnjadi odgovarajućim antihelminticima (vermintan, faskovermi drugi), dva puta godišnje: oktobar - novembar i na proleće, pre početka paše.

Drugi pravac preventive je suzbijanje barskog puža. Ono se postiže melioracijom, isušivanjem pašnjaka i tretiranjem bara određenim preparatima.

"Travu sa sumnjivih pašnjaka dobro osušiti i osušeno seno davati posle šet meseci. Stoku ne treba napajati na zaraženim pojilima. Kod obolelih životinja, osim tretiranja antihelminticima, zbog pojave proliva treba dati sredstvo koje ga zaustavlja, a po preporuci veterinara. Da bi se životinje što pre oporavile, potrebno im je davati kvalitetnu hranu, vitamine i minerale. Neophodno je pre upotrebe lekova konsultovati veterinara, koji određuje lek i dozu i pridržavati se uputstava za upotrebu", savetuje Srđan Zafirović iz PSSS Vranje.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ovce Metilj Barski puž Antihelmintici Srđan Zafirović Simptomi metiljavosti ovaca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.