Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 03.11.2020. 12:00

Meso iz Njemačke srušilo cijenu živih svinja i svinjskih trupova

Meso koje je ostalo u Europi, a prethodno namijenjeno Aziji plasira se diljem EU. Ova dodatna ponuda na tržištu vrši pritisak na smanjenje cijena svinjetine, navodi TISUP.

Foto: Bigstock/ hrabar
  • 1.210
  • 205
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o prosječnoj otkupnoj cijeni živih svinja (80-120 kg) na stočnim sajmovima i svinjskim trupovima za 42. tjedan 2020. godine.

Tako  je u Hrvatskoj otkupna cijena živih svinja iznosila 10,85 kn/kg, što je u odnosu na 40. tjedan pad za 1%, a usporedbi s istim razdobljem prošle godine manje za 2%.

"Od 20. tjedna ove godine, a pod utjecajem pandemije COVID-19 zabilježen je kontinuirani pad cijena svinja. Prosječna otkupna cijena živih svinja (80-120 kg) na stočnim sajmovima i u otkupu u 42. tjednu 2020. u odnosu na početak godine, odnosno 2. tjedan 2020. bila je manja za 14,29%. Karakterističan porast cijene u ljetnim mjesecima ove godine nije zabilježen“, navode iz TISUP-a.

Pad cijene i svinjskih trupova

Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova T1-E klase na europskom tržištu u 42. tjednu 2020. iznosila je 140,41 eura/100 kg. Usporedivši je s onom u 41. tjednu zabilježen je pad cijene u iznosu od 1% te pad u iznosu od 23% u odnosu na 42. drugi tjedan 2019. 

Najveći pad prosječne cijene svinjskih trupova T1-E klase zabilježen je u Belgiji i Njemačkoj u iznosu od oko 30%. Jedina država u EU koja bilježi rast je Švedska i to od 15%.

TISUP: Otkupna cijena sirovog mlijeka veća u rujnu, daljnji rast očekuje se i za listopad

"Nakon što su Kina, Japan i Južna Koreja zabranile uvoz njemačke svinjetine zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Njemačkoj, to meso koje je ostalo u Europi, a prethodno namijenjeno Aziji plasira se diljem EU. Ova dodatna ponuda na tržištu vrši pritisak na smanjenje cijena svinjetine. 

Njemačka svinjetina ruši cijenu 

Njemačka je lobirala da se omogući izvoz svinjskog mesa iz dijelova zemlje bez ASK te joj je takvim regionalnim pristupom omogućeno da nastavi s isporukom velikim europskim kupcima, poput Italije. Zbog pada cijena svinja u SAD-u i povećane konkurencije za izvoz u Kinu u EU postoji zabrinutost jer se mnoge članice EU oslanjaju na Kinu kao glavno izvozno odredište“, pojašnjavaju. 

Kuterovac: Svinjogojstvu prijeti kolaps, štete bi mogle biti više od 100 milijuna eura

Španjolska, Danska i Nizozemska i dalje uspijevaju prodati svinjsko meso u Kinu. Na pad cijena na tržištu EU-a utjecalo je i smanjenje kapaciteta klanja u prerađivačkim pogonima, rezultat ponovno razbuktale pandemije COVID-19.


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Svinja Svinjski trup Cijena Afrička svinjska kuga Covid-19


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?