Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj simentalaca
  • 19.03.2018. 13:30

Među najkorištenijim bikovima i hrvatski Wamures i Mozilla!

Broj krava simentalske pasmine smanjen je prošle godine, čulo se na redovnoj skupštini Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.).

Foto: OPG Danijel Horvatić
  • 1.354
  • 199
  • 0

Hrvatska je u 2017. godini ukupno imala 100.078 krava simentalske pasmine što je pad u odnosu na prošlu godinu od 5.311  krava. Od navedenog broja krava 50.511 ih je bilo u kontroli mliječnosti. Prosječna proizvodnja po kravi simentalske pasmine u kontroli mliječnosti bila je 5.000 kg mlijeka sa 4,05% m. m. i 3,35% proteina, iznio je voditelj uzgojnog programa Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.) Josip Crnčić na godišnjoj skupštini održanoj u Grubišnom Polju. Naglasio je pritom da na provedbi uzgojnog programa zajednički rade Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), H.U.SIM. i centri za reprodukciju.

U prošloj godini, dodao je, od strane djelatnika HPA izvršena je linearna ocjena vanjštine 3.477 prvotelki simentalske pasmine goveda. U programu ciljanog sparivanja bilo je 447 ženskih grla. Prosječna proizvodnja bikovskih majki bila je 8.199 kg mlijeka sa 4,2% m. m. i 3,50 % proteina što je povećanje za skoro 221 kg mlijeka u odnosu na 2016. godinu. Za ciljana sparivanja u 2018. godini za bikovske očeve korišteno je 7 progeno testiranih i 13 genomski testiranih bikova.

Lani genotipizirano 59 muške teladi 

Prošle je godine genotipizirano 59 muške teladi. Tri mlada bika su na čekanju  za preuzimanje u centre za reprodukciju (CUO Varaždin i CUS Antunovac) dok su četiri muška teleta kao potencijalni kandidati na čekanju novih uzgojnih vrijednosti. Crnčić je predstavio i prosječne uzgojne vrijednosti genotipiziranih teladi u Hrvatskoj, Sloveniji i Bavarskoj iz kojih se vidi da je prosječna ukupna uzgojna vrijednost genotipizirane teladi tijekom 2017. godine u Hrvatskoj bila 115, u Sloveniji 105 a u Bavarskoj 118.

Najveći uspjeh uzgajatelja simentalca u povijesti Hrvatske!

"Ovi rezultati pokazuju koliko se ozbiljno radilo na genotipizaciji te kako odbor za uzgoj saveza kojega čine uzgajivači, stručnjaci iz HPA i Savjetodavne službe radi odlično. Dobar rad odbora ali i važnost časopisa "Uzgoj goveda" kojim se educiraju uzgajivači, potvrđuje i  tablica najkorištenijih bikova-očeva teladi u 2017. godini gdje je među prvih 15 najkorištenijih bikova 10 bikova koji se intenzivno koriste u umjetnom osjemenjivanu ili se koriste kao bikovski  očevi u njemačkom i austrijskom uzgoju. Posebno veseli činjenica kako su među tim najkorištenijim bikovima i dva bika iz hrvatskog uzgojnog programa Wamures i Mozilla", rekao je Crnčić. 

Naglasio je pritom i da ne treba biti zadovoljan s brojem kandidata koji se godišnje genotipizira  ali ni s brojem farmi koje sudjeluju u provedbi genotipizacije. Naime, u provedbi genotipizacije sudjeluje 60 farmi, sa svega 10 farmi dolazi preko 2/3 kandidata. Stoga u narednom razdoblju treba raditi na povećanju broja planskog sparivanja kako bi se povećao broj kandidata za genotipizaciju ali i broj farmi, navode iz HPA. 


Tagovi

HPA HUSIM Goveda Krave Simentalke Bikovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer