Mleko izlučeno iz bolesnog vimena ne sme da se upotrebljava u ishrani, ne samo ljudi nego ne smeju se sa njim hraniti ni telad, a ni druge vrste domaćih životinja jer takvo mleko ugrožava i njihovo zdravlje.
Kada govorimo o proizvodnji higijenski ispravnog i zdravog kravljeg mleka, jasno je da se ono može dobiti samo od zdravih krava tj. iz zdravog vimena krava. Mastitis tj. upala vimena, kao bolest krava ima veliku važnost u proizvodnji kravljeg mleka jer je ona najčešće uzrok velikih ekonomskih gubitaka u proizvodnji.
Gubici se ogledaju u ranom izlučivanju krava iz proizvodnje ukoliko se radi o teškim oblicima mastitisa i mogućim uginućima čime raste postotak remonta stada odnosno rastu troškovi nabavke novih junica za proizvodnju. Gubici se ogledaju i u smanjenju proizvodnje mleka, odbacivanju mleka zbog promena u organoleptičkom i hemijskom sastavu i radi neupotrebljivosti u razdoblju karence propisanih lekova.
Mleko izlučeno iz bolesnog vimena ne sme se upotrebljavati u ishrani, ne samo ljudi nego ne smeju se hraniti ni telad sa njim, a ni druge vrste domaćih životinja jer takvo mleko ugrožava i njihovo zdravlje. Mleko bolesnih krava mora da se odbaci i to ne sme da se uradi na način da se prospe negde u blizini površina na kojima borave krave jer bi na taj način ponovno moglo biti izvor novih infekcija.
Ekonomski gubici uzrokovani mastitisom beleže se i u troškovima lekova i lečenja bolesnih krava, troškovima veterinarskih usluga, povećanim troškovima rada, ali i u smanjenju plodnosti krava.
Mastitis (klinički i subklinički) ima veliki uticaj na rasplodnu sposobnost krava (a bez redovnog teljenja nemamo ni redovne laktacije), s obzirom da krave koje su obolele od mastitisa imaju duži međutelidbeni period (veći je broj dana do prvog osemenjavanja nakon teljenja, veći je broj osemenjavanja do začeća), a i dokazano je kako klinički mastitis povećava rizik od pobačaja u periodu prvih 45 dana gravidnosti.
Naročito je važno da proizvođači budu dobro upoznati šta pogoduje pojavi mastitisa, preventivnim merama za sprečavanje njegove pojave i da znaju prepoznati na vreme bolesne krave kako bi ih izdvojili od zdravih, posebno sa njima postupali pri muži i da bi što pre započeli lečenje. Sve to kako bi se sprečila ili što uspešnije umanjila pojava mastitisa među kravama u proizvodnji.
Različiti mikroorganizmi obično su neposredni uzroci upale vimena i to: bakterije, virusi, mikoplazme, gljivice i dr. Mikroorganizmi u vime krave gotovo uvek ulaze putem sisnog kanala. Bakterije su najčešće uzrok upala vimena i to u čak 95% slučajeva. Kada uđu u vime, mlečne kanale pa sve do alveola, bakterije se razmnožavaju i izazivaju oštećenja sekrecijskog epitela, pri čemu nastaje upala - mastitis.
Faktori koji pogoduju nastanku mastitisa:
Autor: Svjetlana Mičić, Savjetodavna Srpske
Izvori
Tagovi