Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mastitis
  • 13.11.2021. 12:00

Mastitis je najskuplja bolest mliječnih krava - češće se javlja subklinički oblik

Subklinički oblik podrazumijeva izostanak kliničkih promjena na vimenu i životinji uz promjenu sekreta vimena koja ne mora biti organoleptička.

Foto: Depositphotos/ClaraBastian
  • 523
  • 65
  • 0

Upala mliječne žlijezde (Mastitis) u muznih krava predstavlja sve veći problem kako u svijetu pa tako i kod nas. Radi se o bolesti vimena, odnosno infekcije mliječne žlijezde. U osnovi uzročnici upale vimena su nekoliko vrsta bakterija, međutim na nastanak i sam tijek bolesti utječe mnoštvo faktora sredine i hranidbe.

Često se naziva i kao najskuplja bolest mliječnih krava, i to s razlogom. Gubici prvenstveno nastaju uslijed smanjene proizvodnje, neisporučenog mlijeka kupcima, smanjene kvalitete, kao i povećanih troškova uzgoja i tretmana samog grla. Bolest se najčešće javlja u periodu visoke mliječnosti, odnosno neposredno pred i u periodu poslije teljenja.  

Ozdravljenje, ali s posljedicama

Pojavila se i na imanju Zorane Subotin kod jedne visokomliječne krave. Nakon pojave prvih simptoma je započeta određena terapija, koja se poslije određenog vremena završila ozdravljenjem, međutim s trajnim poslJedicama na jednoj četvrti vimena.

"Krava je duži vremenski period imala upalu vimena, koja se javi, zaliječi i kroz neko vrijeme opet javi. Na kraju se upala javljala i dok je krava bila na antibiotskoj terapiji oksitetraciklinom. Uzet je i uzorak mlijeka i izolirana je bakterija Streptococcus dysgalactiae, rezistentna na tetracikline. Prema antibiogramu odrađena je terapija enrofloksacinom parenteralno i sulfonamidski intramamarni injektori, u trajanju od pet dana", objasnila je Subotin i dodala da se nakon te terapije infekcija nije vraćala, međutim prednja desna četvrt je ostala deformirana i bez mlijeka. Krava je trenutno sad u fazi zasušenja.

Prednja desna četvrt je ostala deformirana i bez mlijeka (foto: Z. Subotin)

Mastitis je problem kojim se veterinarska struka intenzivno bavi i to putem direktne kontrole mastitisa i putem edukacije farmera u cilju preventive.

Otok, crvenilo i bolnost vimena

Kao što smo naveli, ovo je i dalje najskuplja bolest u govedarstvu, a najveći trošak nastaje zbog odbacivanja mlijeka, što čini preko 70 posto troškova mastitisa. Ostali troškovi odlaze na terapiju, pojačanu sanitaciju, gubitak pojedinih četvrti i isključivanje životinja iz proizvodnje.

Pored troškova mastitis zahtijeva i dodatni angažman oko oboljele životinja što se opet može izraziti kroz trošak, saznajemo od prof.dr.sc. Miodraga Radinovića.

Simptomi odgovaraju znacima upale tkiva, a to je otok, crvenilo, bolnost i temperiranost vimena, a nerijetko i promjena općeg stanja što se najprije primijeti kroz izostanak apetita.

"Stočari lako prepoznaju kliničke mastitise dok je dijagnostika subkliničkih kompliciranija", objašnjava Radinović.

Javlja se u dva oblika koja su zajedno prisutna kod grla od istih roditelja (ili samo oca) i često prelaze iz jedne u drugu formu, to su klinički i subklinički oblik. Klinički je sa jasno izraženim simptomima, otok vimena, crvenilo, bolnost, promijenjen sekret. Često je prati i promjena općeg stanja, povišena temperatura, gubitak apetita pa i letalni ishod. Drugi, subklinički podrazumijeva izostanak kliničkih promjena na vimenu i životinji uz promjenu sekreta vimena koja ne mora biti organoleptička. U cilju dijagnosticiranja ovog oblika neophodno je koristiti stajske ili laboratorijske metode za otkrivanje poremećaja sekrecije.

"Subklinički oblik se češće javlja i prema literaturi taj odnos je oko 10 prema jedan", napominje. 

Prevencija kao najvažniji čimbenik

Težište borbe protiv mastitisa mora biti na prevenciji. Pojava bolesti i primjena terapije već znači gubitak za vlasnika.

"Prevencija treba ići u dva pravca i to da se spriječi unos uzročnika mastitisa, a kao drugo da se spriječi širenje postojećih odnosno da se oni eliminiraju. Time se mogu štete od mastitisa svesti na prihvatljivu mjeru", savjetuje profesor.


Tagovi

Mastitis Upala vimena Visoka mliječnost Subkliničk oblik Klinički oblik Mliječne krave


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine, posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvaliteti i sigurnosti namirnica životinjskog podrijetla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]