Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana maslačkom
  • 02.05.2021. 07:30

Maslačak u ishrani živine - za šta je dobar?

Živini se preporučuje davanje malih obroka maslačka nekoliko puta dnevno jer jača imunitet životinja, daje žumancu izraženiju boju i bolji ukus mesu. 

Foto: Depositphotos/olex_1980
  • 356
  • 49
  • 0

Maslačak lat. Taraxacum officinale je pravi dragulj među lekovitim biljem. Potpuno je jestiv za ljude i životinje, a njegove prednosti su mnogobrojne. Na primer, kod ishrane živine, jača imunitet životinja, daje žumancu izraženiju boju i bolji ukus mesa. 

Kako bi se iskoristio njegov puni potencijal, važno je davati ga živini sa korenom jer je ono bogato mineralima koji poboljšavaju ukus mesa, pogotovo džigerice, navodi agroxxi. Kalcijum je koristan za koke nosilje jer će one koje ga unose u dovoljnim količinama ishrani nositi jaja sa jačom ljuskom. Dalje, karotenoid u cvetovima prirodno će dati intenzivniju boju žumancu. Takođe, ova biljka deluje kao detoksikant i diuretik bez ispiranja kalijuma.

Deluje i protiv parazita, a pilići brže rastu

Veruje se da redovna ishrana njime pomaže u kontroli unutrašnjih parazita živine i poboljšava probavni sistem i zdravlje creva. Osim toga, on podstiče apetit i poboljšava performanse pa je pogodan u ishrani mladih životinja. Naučnici su primetili da pilići koji se hrane njime brže rastu i aktivniji su.

Maslačak se živini može davati od početka proleća do jeseni i to svi njegovi delovi - od korenja, stabljike, cvetova i listova. Važno je da biljke nisu tretirane nikakvim hemikalija kako ne bi došlo do trovanja. Preporučuje se davanje manjih obroke nekoliko puta dnevno kako bi ih živina odmah pojela, a maslačak se ne bi isušio i kontaminirao izmetom. 

Starenjem listovi postaju gorki, a gorčina dolazi od flavonoida koji imaju diuretička svojstva. Takav će ukus naročito imati ono koje je leti izloženo suncu, pa se preporučuje branje sa senovitih područja. Takođe, sirovo lišće u proleće će biti slađe od jesenjeg. Međutim, jesenje je zdravije pa ih pojedini živinari suše za zimu, melju i pretvaraju u brašno za dodatak hrani u zimskim mesecima.

Preporučuje se nosiljama dati kašu naseckanog lišća maslačka i deteline za jaja bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama za koje naučnici tvrde da usporavaju starenje. 

Elvis Dado Horvatinović zdravlje živine jača belim lukom, sirćetom i pepelom

Dodatno, ova biljka sadrži vrlo korisna jedinjenja kao što su: sterin, holin, teraksol, levulozu, nikotinsku kiselinu, nikotin - amid, inulin, te A, B i C vitamine, karotenoide, triterpenski alkohol, gvožđe, magnezijum, natrijum, sumpor, mangan, i enzime. Takođe, sa visokim udelom biljnih vlakana može sprečiti neželjeno nakupljanje glukoze u krvi.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Živina Ishrana Taraxacum officinale Ishrana živine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.