Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 22.01.2021. 16:00

Manji pad cene mleka - najniža kod staračkih domaćinstava

Na tržištu je ponovo usledio pad cene mleka, ali manji u odnosu na početak korona krize kada je litar koštao čak sedam dinara manje. Otkupljivači kao razlog navode pad kvaliteta sirovine.

Foto: Bigstock/ungvar
  • 2.168
  • 431
  • 0

Korona kriza i dalje pogađa proizvođače mleka, posebno one manje. Dok cene padaju ili postojeće nisu ni blizu realnih, mnogi od njih se pitaju kako dalje i da li odustati ili nastaviti.

Dragan Pajić iz sela Azanja kod Smederevske Palanke od svojih pet krava na dnevnom nivou dobije 50 litara mleka. Prodaje otkupljivaču koji dalje preprodaje mlekari, a, kako kaže, razmišlja o tome da li da broj grla smanji jer zbog male zarade ne zna kako da obezbedi egzistenciju na farmi.

"Razmišljam o tome jer mi ne možemo da zaradimo ni da pokrijemo troškove. Čuo sam da neki stočari planiraju da ostave tu proizvodnju jer ne vide bolju budućnost. Oni koji su imali jednu ili dve krave zatvorili su farmu jer je uvedeno da moramo imati minimum tri krave da bismo ostvarili subvencije po grlu", navodi Pajić.

Iznenađenje usledilo nakon poslednjeg obračuna

Trenutno mleko prodaje za 28 dinara po litru, a za pad od dva dinara saznao je slučajno.

"Do pre 20-ak dana bilo je 30 dinara. Međutim, kada sam otišao do banke da podignem novac od tog predatog mleka i da platim račune, iznenadio sam se. Taj novac koji sam dobijao taman mi je nadoknađivao te kredite i račune koje moram platiti, ali sada su mi na šalteru tražili još 1.600 dinara i nije mi bilo jasno kako", pitao se Pajić i dodao da je kasnije u obračunu video da više nije 30 nego 28 dinara.

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

Iako dva dinara zvuči kao mali pad, to je ipak značajno proizvođačima, posebno onima koji nemaju velike količine.

"U prodavnici taj litar košta od 80 do 90 dinara, a ja dobijem samo 28, mislim da to stvarno nije realno. Dodatno otežava situaciju to što je i gorivo poskupelo za nekoliko dinara, a ovde je zarada manja."

"I subvencije kasne"

Dragoljub Božić iz okoline Valjeva na dnevnom nivou proda 35 do 40 litara mlekari Agro Maja koja otkupljuje na teritoriji te opštine. Za jedan litar dobije 26 dinara čime nimalo nije zadovoljan.

"Taj novac ne može da nadoknadi ni troškove. Ni premija koju dobijemo nije dovoljna da to sve nadomesti. Trebalo bi da bez premije bude između 50 i 55 dinara da bismo mogli da isfinansiramo ulaganja. Ispod toga je bescenje", kaže Božić i dodaje da radi u firmi, pa od svoje plate kupuje gorivo, đubre.

"I subvencije kasne!"

Cena zavisi od kvaliteta

U Agro Maji su nam i potvrdili da je za neke cena i niža. Kažu, kreće se od 24 do 40 dinara što zavisi od kvaliteta i količine.

"Proizvođači koji imaju cenu od 40 dinara imaju na dnevnom nivou iznad 500 i 600 litara, to su farmeri koji imaju  uslove za održavanje kvaliteta, imaju laktofrize pa mleko može ostati hladno. Ovi od kojih kupujemo za 24 dinara, to su uglavnom staračka domaćinstva koja u kanticama predaju 20 do 30 litara", navodi Mileta Bojanić.

Krave same ulaze u robot za mužu - mleka je više i boljeg kvaliteta

Svestan je da taj novac nije dovoljan proizvođačima, ali napominje da ni otkupljivači trenutno ne mogu da ostvare zaradu kakvu bi trebalo, te da nemaju uslove da isplate tako da svi budu zadovoljni.

"Ako gledamo ostale paritete, to je onda malo. Ali, ako gledamo cene naših proizvoda onda nam je mnogo da plaćamo više od ovoga. Mi pravimo kačkavalj i otkako se korona pojavila, smanjen je obim posla u restoranima, samim tim oni u manjoj meri otkupljuju sir što onda i nama smanjuje profit", ukazuje Bojanić dodajući da trenutno u magacinu ima 70 tona kačkavalja, a da naznaka da će ga prodati nema.

Poraditi na higijeni, načinu čuvanja, kvalitetu grla

Kvalitetom je u suštini zadovoljan, ocenjuje ga kao prosečan, ali napominje da to može biti i na mnogo višem nivou.

"To svakako zavisi od dosta faktora, sorte i kvaliteta grla, higijene, načina čuvanja, ali moglo bi se poraditi na podizanju kvaliteta", dodaje Bojanić.

Podsetimo da je u prvim mesecima korona krize otkupna cena pala za čak sedam dinara čime stočari nikako nisu mogli da budu zadovoljni. Pad u vreme vanrednog stanja znatno im je otežao opstanak, mnogi i dan danas posluju, ali se i dalje bore sa nadoknađivanjem, pre svega, osnovnih troškova.


Tagovi

Mleko Otkupna cena Dragan Pajić Kvalitet mleka Dragoljub Božić Higijena Mileta Bojanić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu