Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIFISH
  • 24.10.2022. 18:00

Manje novca za borbu protiv bolesti životinja: Stočari preuzimaju dio troškova?

Europska unija planira smanjiti financijska sredstva za borbu protiv bolesti životinja. To ne znači ukidanje ili popuštanje obaveza pa će dio troškova preuzeti članice, ali i sami poljoprivrednici

Foto: Depositphotos/Shyntartanya
  • 448
  • 38
  • 0

Poljoprivrednici u Europskoj uniji mogli bi se suočiti s većim troškovima u borbi protiv životinjskih i biljnih bolesti, proizlazi iz dokumenta kojeg su delegacije Austrije i Mađarske kritizirale na nedavno održanom Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), a koje okuplja ministre i ministrice iz svih država članica EU-a.

EU proračun ne može podnijeti sav teret?

Kako piše Agrarheute, u planu je smanjiti troškove za borbu protiv bolesti afričke svinjske kuge i ptičje gripe za 40 posto te potpuni prestanak financiranja borbe protiv tuberkuloze goveda. Prijedlog opravdavaju povećanjem troškova zbog epidemija na farmama te se smatra da proračun EU za poljoprivredu ne bi mogao podnijeti ova opterećenja. Ako budu usvojeni, smanjenje će utjecati na hitne mjere u proračunu EU i na subvencije za nacionalne programe od 2023. do 2025. godine. Ističu da bi se s financiranjem borbe protiv tuberkuloze goveda završilo već 2023. godine.

Ovaj prijedlog su izazvali visoki troškovi do kojih su dovele epidemije afričke svinjske kuge i ptičje gripe. Prema dokumentu, oni bi do kraja ljeta trebali iznositi oko 450 milijuna eura. Problem je što je samo 19 milijuna eura godišnje predviđeno za hitne mjere.

Još 300.000 nesilica platilo danak zbog ptičje gripe

Povjerenica EK za zdravstvo i sigurnost hrane, Stella Kyriakides zamolila je države članice za razumijevanje, jer bez adekvatnih sredstava financiranje ovih aktivnosti nije moguće. Galopirajuće cijene energenata utječu na troškove za aktivnosti koje se moraju provestii kod izbijanja bolesti, a prije svega na usmrćivanje i zbrinjavanje zaraženih životinja. 

Članice i dalje imaju obaveze

Istovremeno, to ne znači ukidanje ili popuštanje obaveza koje države članice moraju ispuniti pa će troškovi borbe protiv ASK-a i ptičje gripe opteretiti nacionalne proračune, a vjerojatno i same poljoprivrednike.

Ovi planovi za štednju nisu dobro prihvaćeni. Njemačko ministarstvo poljoprivrede već je upozorilo EK na opasne posljedice ovih rezova. Naime, u toj zemlji bjesni ptičja gripa. Tisuće peradi je ubijeno nakon otkrivanja bolesti na farmama, a troškovi suzbijanja su sve veći. 

Ogorčenost je izrazila i Vlada Austrije što je važna odluka o smanjenju sredstava donesena iza leđa svih zainteresiranih. Pozvali su na otvorenu i javnu raspravu. Francuski predstavnik je priznao da se sve zemlje bore s teškom situacijom te da su ovakvi rezovi problem u već donesenim proračunima. 


Tagovi

Bolesti životinja Afrička svinjska kuga Ptičja gripa Tuberkuloza goveda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.