Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIFISH
  • 24.10.2022. 18:00

Manje novca za borbu protiv bolesti životinja: Stočari preuzimaju deo troškova?

Evropska unija planira da smanji finansijska sredstva za borbu protiv bolesti životinja. To ne znači ukidanje ili popuštanje obaveza pa će deo troškova preuzeti članice, ali i sami poljoprivrednici.

Foto: Depositphotos/Shyntartanya
  • 87
  • 6
  • 0

Poljoprivrednici u Evropskoj uniji mogli bi da se suoče sa većim troškovima u borbi protiv životinjskih i biljnih bolesti, proizlazi iz dokumenta koji su delegacije Austrije i Mađarske kritikovale na nedavno održanom Veću za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), a koje okuplja ministre i ministarke iz svih država članica EU-a.

EU budžet ne može da podnese sav teret?

Kako piše Agrarheute, u planu je smanjiti troškove za borbu protiv bolesti afričke svinjske kuge i ptičjeg gripa za 40 odsto te potpuni prestanak finansiranja borbe protiv tuberkuloze goveda. Predlog opravdavaju povećanjem troškova zbog epidemija na farmama pa se smatra da budžet EU za poljoprivredu ne bi mogao da podnese ova opterećenja. Ako budu usvojeni, smanjenje će uticati na hitne mere u budžetu EU i na subvencije za nacionalne programe od 2023. do 2025. godine. Ističu da bi se sa finansiranjem borbe protiv tuberkuloze goveda završilo već 2023. godine.

Ovaj predlog su izazvali visoki troškovi do kojih su dovele epidemije afričke svinjske kuge i ptičjeg gripa. Prema dokumentu, oni bi do kraja leta trebalo da iznose oko 450 miliona evra. Problem je što je samo 19 miliona evra godišnje predviđeno za hitne mere.

Još 300.000 koka nosilja platilo danak zbog ptičjeg gripa

Poverenica EK za zdravstvo i sigurnost hrane, Stela Kiriakides zamolila je države članice za razumevanje, jer bez adekvatnih sredstava finansiranje ovih aktivnosti nije moguće. Galopirajuće cene energenata utiču na troškove za aktivnosti koje se moraju sprovestii kod izbijanja bolesti, a pre svega na usmrćivanje i zbrinjavanje zaraženih životinja. 

Članice i dalje imaju obaveze

Istovremeno, to ne znači ukidanje ili popuštanje obaveza koje države članice moraju ispuniti u ovoj oblasti pa će troškovi borbe protiv AKS-a i ptičjeg gripa opteretiti nacionalne budžete, a verovatno i same poljoprivrednike.

Ovi planovi za štednju nisu dobro prihvaćeni. Nemačko ministarstvo poljoprivrede već je upozorilo EK na opasne posledice ovih rezova. Dakle, u toj zemlji besni ptičji grip. Hiljade grla živine je ubijeno posle otkrivanja bolesti na farmama, a troškovi suzbijanja su sve veći. 

Ogorčenost je izrazila i Vlada Austrije što je važna odluka o smanjenju sredstava donesena iza leđa svih zainteresovanih. Pozvali su na otvorenu i javnu raspravu. Francuski predstavnik je priznao da se sve zemlje bore sa teškom budžetskom situacijom te da su ovakvi rezovi problem u već donetim budžetima.


Tagovi

Evropska unija Evropska komisija Bolesti životinja Afrička svinjska kuga Tuberkuloza goveda Ptičiji grip


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)