Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba životinja
  • 09.11.2022. 18:00

Manja potražnja za stočnom hranom - najviše u svinjogojstvu

Manji broj životinja, širenje zaraznih bolesti, manji prinosi, poskupljenje proizvodnje i ekonomski utjecaj rata u Ukrajini doveli su do smanjenja proizvodnje stočne hrane

Foto: Depositphotos/Alfalfa Pellets
  • 1.203
  • 73
  • 0

Europska organizacija za stočnu hranu FEFAC očekuje da će potražnja za krmnom smjesom u zemljama EU ove godine biti manja nego što se očekivalo i to za 5 milijuna tona te iznositi 145 milijuna tona. Tome će najviše doprinijeti širenje životinjskih bolesti i ekonomski utjecaj rata u Ukrajini.

Velike zemlje proizvođači predviđaju pad proizvodnje stočne hrane od 1,5 do 8,8 posto za narednu godinu zbog poremećaja u lancu opskrbe. Proizvođači u baltičkim zemljama, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Sloveniji zadržat će količine na razini koja je usporediva s prošlom godinom.

Najteže u svinjogojskom sektoru

Najviše će biti pogođen sektor hrane za svinje gdje će se proizvodnja smanjiti za 5,6 posto u odnosu na 2021. Razlog tome je smanjenje veličine stada, odnosno broja krmača, poljoprivrednika koji napuštaju ovu proizvodnju, pojave afričke svinjske kuge i povećanih troškova proizvodnje. FEFAC navodi da je posebno kritična situacija u Belgiji gdje je 11 posto manje grla, a slijede je Danska s 9, Portugal sa 8,4, Njemačka 8 te Češka sa 7,4 posto.

Sve je manje potrebe za hranom za svinje (Foto: Depositphotos/chung2529)

Zbog smanjenja emisija u poljoprivredi, Nizozemska i Belgija nastavljaju smanjivati svoj broj svinja, dok je proizvodnja u Rumunjskoj i Poljskoj pod velikim utjecajem pojave afričke svinjske kuge.

Promjene u omjeru hranidbe

Nije pošteđen ni sektor hrane za perad gdje će pad biti 3,4 posto, najviše uvjetovan širenjem ptičje gripe, ali i povećanjem troškova proizvodnje. Teško su pogođene Francuska, Belgija, Italija i Mađarska. Dodatan pritisak je uvoz iz Ukrajine bez carinskih nameta.

Peradari u Francuskoj na koljenima: Ugrožava ih ptičja gripa i ukrajinska piletina

Istovremeno, peradari su imali poteškoće u prodaji. Manji prinos kukuruza u EU može dovesti do promjene u omjeru hranidbe u korist krmne pšenice, koja bi zamijenila kukuruz.


Tagovi

Fefac Stočna hrana Krmna smjesa Proizvodnja svinja Hrana za perad


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije