Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarstvo
  • 23.01.2016. 14:20

Livade - temelj organske proizvodnje sira i kajmaka

Zelene livade pored sela Zbojštica u vlasništvu Milana Milovanovića mesto su gde on napasa svoje stado od tridesetak muznih krava i junica i proizvodi najkvalitetnije mleko, sir i kajmak u svom užičkom kraju.

  • 1.381
  • 1.075
  • 0

Zelene livade pored sela Zbojštica u vlasništvu Milana Milovanovića mesto su gde on napasa svoje stado od 30-ak muznih krava i junica i proizvodi najkvalitetnije mleko, sir i kajmak u svom užičkom kraju.

Tradicija užičkog kraja

Sir i kajmak, tradicionalni proizvodi užičkog kraja proizvode se decenijama unazad. Poslednjih godina, Milovanovići su otišli i korak dalje. Iako još uvek bez zvanične potvrde sertifikovane kuće, za koju se već uveliko pripremaju i za koju se nadaju da će uskoro dobiti, oni su već konvencionalnu proizvodnju zamenili organskom.

Livada
Zelena livada sa koje se kosi trava

za ishranu životinja

"Životinje uglavnom prehranjujemo kabastom hranom. Žitarice ne tretiramo nikakvim prskanjem, đubrivo je stajsko, organsko, čak i semena za pšenicu i zob kuju sejemo ne prašimo. Ne dajemo koncentrate, veštačke sintetičke vitamine, premise. U stajsko đubrivo pri izgorevanju je ubačena kalifornijska glista da napravi bolji humus. Livade đubrimo tim stajnjakom. Nešto malo dodajemo i prirodnog kreča", objašnjava Milan.

"Kada smo nabavili mešaonu za stočnu hranu, a ima tome već 20 godina video sam da se dodavanjem u veštačkih vitamina u koncentratu ne postižu neki veliki rezultati kod životinja. Svako živo biće, ako je zdravo i koristi kvalitetnu hranu, ono uzima iz hrane sve vitamine. Mi smo i na kvalitetnom položaju, trava i seno, u suštini nema potrebe da jurimo neke vrhunske rezultate kod životinja u smislu njihove veličine i težine, već nas na prvom mestu interesuje kvalitet mleka", kaže ovaj poljoprivrednik.

FADN sistem za praćenje finansijskog stanja domaćinstva

Od 2011. godine Milanovo domaćinstvo je uključeno u FADN sistem/metodologiju Evropske unije. Uključivanje u ovaj monitoring je na dobrovoljnoj bazi. Prati se finansijsko stanje domaćinstva, prate prihodi i rashodi, stručne službe vode knjige i ažurno se prati statistika domaćinstva. FADN je jedinstven sistem mikroekonomskih podataka, na osnovu kog se omogućava sagledavanje svih aspekata poljoprivredne proizvodnje, koja je prioritetna na gazdinstvu. Sagledavanjem svih aspekata, mogućih propusta i uspešnost proizvodnje, jedan je od uslova za uspešno upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima. Pred kraj 2011. godine u Srbiji je pokrenut pilot projekat FADN, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a finansiran od strane Evropske unije, gde je u prvoj godini realizacije projekta uključeno oko 40 poljoprivrednih gazdinstava. Primera radi u Evropskoj uniji u FADN sistemu je trenutno oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Hemiji na ovom imanju nema mesta

Trava
Prikupljanje hrane za životinje

Na Milanovom domaćinstvu se ne koristi ništa od hemije. Sir i kajmak proizvode se na tradicionalan način, odnosno onako kako su ga proizvodile naše bake i deke. Međutim, ono što gubi poljoprivredni proizvođač, kod jedne takve proizovodnje jeste određena količina mleka, po nekim procenama oko 30 odsto. Međutim, s obzirom da se radi o tradicionalnoj proizvodnji sira i kajmaka koja ima veću vrednost nego da se preda mlekari, onda dolazimo do zaključka i da vredi dati novac za tako nešto.

Milan nema problem sa plasiranjem svojih proizvoda. Kaže, za njih su čuli u kraju jer se ovim poslom već bave 20 godina. Sir prodaje u obližnje dve prodavnice u Užicu, a privilegiju da konzumiraju njegove proizvode imaju i radnici preduzeća Valjaonici Bakar Standard iz Užica, za čije potrebe menze, odnosno radničkog restorana, Milan takođe isporučuje svoje proizvode. Kaže da je proces sertifikacije u njegovom slučaju veoma komplikovan posao, jer mora da mu se kontroliše celo imanje i sve životinje. Tek je prošle godine regulisao vodu, a sertifikaciona kuća mu za ceo posao traži oko 100.000 dinara.

Mnoge standarde je već ispunio, poput neophodnih kvadrata prostora po životinji i slično, ali činjenica je da mu svi ti troškovi poskupljuju i njegov konačan proizvod. Prema njegovim rečima, već sada na cenu njegovog sira i kajmaka koji se prodaju u prodavnici, dodaje se 20 odsto na ime PDV-a i plus trgovačka marža. Kada bi ugradio i troškove sertifikacije, onda bi to još dodatno poskupelo njegov proizvod a on, kako kaže, "nema toliko bogatih kupaca".

Dnevna proizvodnja oko 200 litara mleka

Sir
Mesečno se dobije i

do 1.000 kg sira i kajmaka

Iako već godinama u organskoj proizvodnji, do zvaničene potvrde ovlašćene sertifikacione kuće, Milovanovićima predstoji papirološki komplikovana procedura podnošenja zahteva, poštovanje dosadasnjih i primena nova saznanja iz ove oblasti. "Sve se svodi na čistu ekonomiju. Ako uložite, a nemate povraćaj vrlo je nezgodno. Grad Užice je trebalo da mi pomogne za prošlu godinu u tom procesu, ali kako to traje dve do tri godine, ništa mi ne znači ta jedna godina ako me ne prate sve vreme", objašnjava naš sagovornik.

Dnevna proizvodnja mleka u Milanovom domaćinstvu kreće se oko 200 litara, a mesečno se dobija od 800 do 1.000 kilograma sira i kajmaka. Od zarade, ako nešto ostane za investicije, uloži se u imanje i obnovu mehanizacije.

Kako se sve proizvodi po tradicionalnoj recepturi, potrebno je između 20 i 25 kilograma mleka za proizvodnju kilograma kajmaka. Ponekad se to precizno ne može ni reći, jer sve zavisi od ishrane krave, odnosno godišnjeg doba. Tako na primer, kada se hrane senom, mleko je gušće i manje litara je potrebno, dok je u letnjem periodu potrebno mnogo više litara za kilogram sira. Na primer, potrebno je između pet i sedam litara mleka. Sve su to neke računice koje zavise od godine do godine, jesu li godine kišne, kakav je kvalitet sena i slično.

Na imanju radi cela porodica

Macka
Kakva bi to farma bila bez mačaka

Milan, inače, pored, krava drži i oko dvadeset ovaca i jagnjadi, oko pet svinja u priplodu, malo kokošaka, kao i svako prosečno domaćinstvo u Srbiji. U celom poslu pomažu mu supruga, sin, otac i majka. Milan kaže da nije izlagao na sajmovima, jer osim što nema vremena, nema ni dovoljne količine da bi mogao da podmiri tolike potrebe.

Što se tiče državnih subvencija, Milan koristi regres za gorivo, konkurisao je za umatičena grla prošle godine ali nije ništa dobio. Nema velikih očekivanja od države i najviše se uzda u svoju snagu i upornost da uspe u nameri da proširi imanje, poveća proizvodnju i ostvari dobrobit za svoju porodičnu zajednicu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Zob (ovas)

Zob (ovas)

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob (ovas) je ranije korištena za proizvodnju hleba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, griz, ljuspice itd.).... Više [+]

Tagovi

Zbojštica Selo Muzne krave Milan Milovanović Mleko Sir Kajmak Užice Kabasta hrana Kalifornijske gliste Stajsko đubrivo Pšenica Zob Stočna hrana FADN Poljoprivredno gazdinstvo Sertifkaciona kuća Umatičena grla


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.