Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teljenje
  • 05.11.2022. 18:00

Lijekovi protiv bolova tijekom teljenja imaju više prednosti?

Postignuti su pozitivni rezultati kod terapije ovim lijekovima. Krave su se brže oporavljale, a telad bila zdravija

Foto: Depositphoto/ClaraBastian
  • 592
  • 91
  • 0

Teljenje za krave može biti vrlo stresno i bolno iskustvo, a pomoći im se može davanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova koji osim što umanjuju bol, imaju i druge prednosti, tvrdi dr. Peter Zieger za Agrarheute. Kaže kako grla kojima su davali ovaj lijek, ranije ostaju gravidna. Također je utvrđeno da su se poboljšali prinos mlijeka te da su telad bila zdravija.

Najnovija znanstvena saznanja pa tako i ovo, razmijenilo je 3.200 veterinara iz cijelog svijeta koji su se sastali na Svjetskom kongresu govedarskih veterinara u Madridu (Španjolska). Jedna od tema je bila terapija protiv bolova prilikom teljenja, a rezultate je predstavila istraživačka grupa sa Sveučilišta u Nottinghamu (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Manje boli, više mlijeka (Foto: Depositphoto/ahavelaar)

Utvrđeno je da su tretirane krave ostajale bremenite 22 dana ranije od onih koje nisu dobivale lijekove. Prepoznati su i drugi pozitivni učinci. 

Smatra se da protuupalni lijek treba davati rutinski, ali od njega životinja ima koristi i nakon teškog teljenja. Bez ovakve terapije imaju osam puta povećan rizik od odstranjivanja iz proizvodnje.

Studija je pokazala da su životinje prestajale s laktacijom u prosjeku nakon 169 dana, dok su tretirane imale 100 dana dužu laktaciju, odnosno proizvele 664 kg mlijeka više. Dakle, one sa spontanim porodom i terapijom protiv bolova dale su čak 1.500 kg više mlijeka nego one koje nisu liječene. 


Tagovi

Lijekovi protiv bolova Laktacija Protuupalni lijek Teljenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]