Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 15.01.2020. 09:00

Lideri u proizvodnji mlijeka uništavaju male proizvođače?

Proizvodnja mlijeka u Francuskoj je koncentrirana oko tri glavna proizvođača što uništava male proizvođače, a prema broju počinjenih samoubojstava među poljoprivrednicima mljekari su najviše zastupljeni.

Foto: Pixabay/Jan Nijman
  • 770
  • 53
  • 0

Mljekarska industrija Francuske je koncentrirana na oko tri glavna proizvođača koji se vode politikom niskih cijena što ih svrstava iznad globalnih konkurenata i jedan je od glavnih uzroka osiromašenja malih proizvođača kojima se proizvodnja ne isplati.

Glavnih svjetskih proizvođača mlijeka je 13, nakon SAD-a, Indije, Brazila i Njemačke, Francuska zauzima 5. mjesto. Njena mliječna industrija ima konkurentne prednosti u odnosu na ostale države, pokazala je studija koju je za France Agrimer (nacionalni ured za poljoprivredne i proizvode iz mora) provela konzultantska tvrtka Agrex. Rezultati su iznenadili brojne francuske mljekare čije prodajne cijene ne omogućuju pokrivanje troškova proizvodnje.

Stopa samoubojstava među francuskim poljoprivrednicima veća je za 20% od prosjeka

Na njihove probleme ukazuje i to da su mljekari prema broju počinjenih samoubojstava među poljoprivrednicima najviše zastupljeni, što pokazuje i studija Mutualité Sociale Agricole (MSA) objavljena u rujnu 2019. godine.

Lideri u proizvodnji mlijeka

Studija je pokazala i da je u Francuskoj opskrba mlijekom u rukama tri najveća lidera: Lactalis, Sodiaal i Eurial, piše euractiv. Do 2018. godine imali su tržišni udio od preko 52%, što je postotak koji objašnjava postupno osiromašenje i uništavanje manjih proizvođača.

Francuzi su vodeći svjetski potrošači mliječnih proizvoda po glavi stanovnika, istraživanja su stalna, zdravstvene kontrole rigorozne, a mogućnost pronalaska novih prodajnih mjesta također je glavna briga za zemlju. Tri spomenuta distributera imaju desetak kombiniranih objekata u zemljama u nastajanju, što im olakšava izvoz.

Osiromašeno mlijeko 

Međutim, polovica mlijeka za konzumaciju u Francuskoj je osiromašena jer se uklanjaju neke njegove komponente kao što su bjelančevine i masti, a sve kako bi se povećao profit, na štetu kvalitete proizvoda.

No, glavni problem je velika konkurentnost francuskog mlijeka koja koja negativno utječe na tržište i ozbiljno dovodi u pitanje održivost modela. Također postavlja i pitanje cilja - treba li poljoprivredni sektor zaraditi novac organizirajući konkurentnu industriju ili treba nahraniti Europljane i razvijati teritorij?  


Tagovi

Francuska Mlijeko Mljekarstvo Lideri Konkurentnost Troškovi proizvodnje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]