Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 09.04.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Trenkovo

Ladislav Walter: Živjeti danas od svinjogojstva je presipanje iz šupljeg u prazno

Iako rastu cijene svinjetine, za male i srednje proizvođače pitanje je kako ju podići, a da pri tome ne izgube stalne kupce.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.132
  • 245
  • 0

"Živjeti danas od uzgoja svinja je presipanje iz šupljeg u prazno", kazao je Ladislav Walter ekipi Slavonskobrodske televizije. Naime, visoke cijene plavog dizela, repromaterijala i uzgajivači stoke osjete na svojoj koži.

Ovaj stočar iz Trenkova uzgaja 20-ak krmača, a u proizvodnji ima i dodatne troškove. "Imamo grijalice za svinje i mlinove. Do sada su nam rate struje bile oko 1.500 kuna, a sada očekujemo i do 2.500 kn", kazao je.

Kada je u pitanju hrana, gospodarstvo Walter u velikoj mjeri proizvodi je samo. Iako ne puno, kako kaže Ladislav, osjeti se i povećanje cijene stočne hrane. "Premiks je poskupio za 10-ak posto, što je još i prihvatljivo. Međutim, cijena repromaterijala je otišla u nebo", dodao je. Stoga su, napominje, smanjili količinu gnojiva u sjetvi i prihranu jer se nema novca za više.

Kako podići cijenu stalnim kupcima?

Iako rastu cijene svinjetine, za male i srednje proizvođače pitanje je kako ju podići, a da pri tome ne izgube stalne kupce.

"Držali smo istu posljednjih 10 godina, a ove godine smo ju podigli za oko10 posto. To je samo par kuna, ali kupci se žale", otkriva.

Dok se primjerice, dodaje on, ne žale toliko na poskupljenje u trgovačkim centrima, a kukaju kada kupuju od domaćih proizvođača. Kako kaže, naučili su da se u trgovinama nemaju kome žaliti.

"Prije nekoliko dana u jednom trgovačkom centru prasetina je koštala 9,99 kuna. Pa što je to? Malo bolji narezak košta više", dodao je Ladislav.

Iako je situacija u svinjogojstvu teška ovaj stočar s proizvodnjom ne misli stati. Ipak, od nekih budućih investicija morao je odustati. Planirali su ići u preradu, no to zahtijeva velika ulaganja.

Više pogledajte u Emisiji život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinje Ladislav Walter Svinjogojstvo Cijene Kupci Prodaja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.