Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo u Sremu
  • 01.09.2016. 11:00

Kuzmin - selo sa 20.000 tovljenika

Proizvođači svinja su stalno u velikoj nedoumici. Cena je ono što ih najviše brine. Kako tvrde, taman se malo oporave, a cena ode dole.

  • 2.476
  • 523
  • 0

Da od svinjarstva može da se živi, potvrđuje većina meštana sela Kuzmin, u opštini Sremska Mitrovica. Mesto koje je decenijama poznato po odgoju svinja i po mnogim rekorderima u proizvodnji, naročito kukuruza i soje. Mnogi Kuzminci su izdržali teške godine u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje i sačuvali svinjarstvo kao osnovni izvor prihoda i egzistencije. Koliko su vezani za svinjarstvo govori i podatak da su 2001. godine osnovali Udruženje odgajivača svinja "Graničar" koje radi i danas.

16. Sajam svinja u Kuzminu

Živorad Živković Udruženje "Graničar" - Kuzmin

Jedna od aktivnosti tog udruženja je i organizovanje "Sajma svinja", koji će ove godine biti organizovan 16. put. Biće to prilika da odgajivači svinja razmene iskustva u proizvodnji, ali i da prisustvuju stručnom predavanju u okviru kojeg će biti reči o odgovarajućoj mikroklimi za najbolji rezultat, kao i o poboljšanju klasičnih vrednosti kvalitetnom hranom i dobrim menadžmentom. Za predstojeći Sajam svinja koji će se održati 2-4. septembra sve je spremno, kaže Živorad Živković iz Udruženja "Graničar".

"Potrudili smo se da i ove godine pripremimo raznovrsan program koji će biti zanimljiv ne samo poljoprivrednicima, već i svim drugim posetiocima. Biće tu i sportskih takmičenja, a organizovaćemo i takmičenje za izbor najukusnijeg kulena. Svakako nam je najinteresantnije predavanje iz oblasti svinjarstva jer će nam o tome, u subotu uveče, govoriti holandski stručnjaci za svinjarstvo, a dobro znamo kakve rezultate postižu tamošnji stočari", kaže Živković.

Selo sa oko 20.000 tovljenika

Boško Danilović odgajivač svinja iz Kuzmina

U Kuzminu gotovo svako gazdinstvo se bavi tovom svinja. Prema nekim podacima trenutno je oko 20.000 grla u tovu, a Kuzminci kažu da kada bi bilo sigurnog tržišta i zagarantovane cene mogli bi da proizvedu i dvostruko više. Boško Danilović je jedan od dugogodišnjih uzgajivača svinja koji nije odustajao ni kada je bilo najteže. On tvrdi da ni sada nije lako.

"Mi smo stalno u velikoj nedoumici. Cena je ono što nas najviše brine. Taman se malo oporavimo, cena ode dole. Sada je 160-180 dinara za kilogram i to je dobro. Tu smo negde na pragu isplativosti, ali kakve smo sreće to neće dugo trajati. Imamo još jedan problem, a to je genetski materijal. Ono što je veoma važno i hitno je uvođenje sveže krvi u našu proizvodnju. U tom pravcu moramo nešto menjati, a tu očekujemo pomoć države. Znamo da bez dobrog genetskog materijala nema kvalitetne proizvodnje", objašnjava Danilović.

"Mitros" može biti nova šansa

Da do promena može doći nadaju se svi sremski stočari. Kuzminci, kao najveći proizvođači svinja naročito, jer ponovno pokretanje proizvodnje u sremskomitrovačkom "Mitrosu" može biti nova šansa za stare, ali i nove odgajivače svinja. Pregovora sa novim vlasnikom "Mitrosa" je bilo, a biće ih i na predstojećem "Sajmu svinja".

"Mi znamo da se situacija ne može promeniti preko noći, ali očekujemo da ponovna proizvodnja u "Mitrosu" i nama donese neko olakšanje. Nadamo se da će ta kompanija otkupljivati naše tovljenike, što bi ojačalo svinjarstvo, a svakako da bi se i obim proizvodnje povećao. Ja bih prvi povećao broj tovljenika kada bi otkup i cena bili sigurni. Od "Mitrosa" to i očekujemo“, naglašava Danilović.

Osim predstavnika Mitrosa, Sajmu svinja u Kuzminu, prisustvovaće i predstavnici drugih klaničara, pa bi se moglo očekivati da Kuzminci barem počnu pregovore o prodaji tovljenika, a ako bude sreće i ugovore novu proizvodnju.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjarstvo Kuzmin Sremska Mitrovica Sajam svinja Stočarstvo Mitros Klaničari Cena Situacija Ugovorena proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".