Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 05.06.2017. 12:00

Kreće vakcinacija goveda protiv "kvrgave kože"

U prvom krugu vakcinišu se goveda iz najugroženijih opština, koje se nalaze u A zoni, tj. području koje graniči sa Srbijom i Crnom Gorom.

Foto: Pixabay/Gabi_Bendler
  • 398
  • 18
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr. Stevo Mirjanić donio je Naredbu o obaveznim veterinarskim mjerama u 2017.godini, kojom je naložena obavezna vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti "kvrgave kože".

Troškove snosi Ministarstvo

Naredbom je pojašnjeno da troškove obavezne vakcinacije goveda snosi Ministarstvo, dok je vakcina donacija Generalnog direktorata EU za hranu i potrošače i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA).

Naredbu su dužne provesti nadležne veterinarske organizacije, a planirano je da se vakciniše oko 150.000 goveda u Republici Srpskoj. Osim pomenute Naredbe, donešene su i izmjene Pravilnika o podsticajima i Pravilnika o fondu za suzbijanje zaraznih bolesti.
U prvom krugu vakcinišu se goveda iz najugroženijih opština, koje se nalaze u A zoni, tj. području koje graniči sa Srbijom i Crnom Gorom. U ovu svrhu je veterinarskim organizacijama Zone A već podijeljeno 65.600 doza vakcina.

Bolest plavog jezika

Osim obavezne vakcinacije svih goveda protiv bolesti kvrgave kože, naredbom je omogućena i vakcinacija protiv bolesti plavog jezika.
Nažalost, vakcine protiv bolesti plavog jezika još nema u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini zbog čega zainteresovani farmeri ne mogu ostvariti pravo na vakcinaciju, iako sami snose troškove, pa je ministar naložio hitan sastanak sa predstavnicima stočara, veterinarskih organizacija i veledrogerija - mogućih uvoznika kako bi se hitno našlo rješenje i preduzele sve neophodne mjere da se vakcina hitno uveze.

Foto: Pixabay/Gabi_Bendler


Tagovi

Bolest plavog jezika Vakcinacija goveda Kvrgavost kože Stevo Mirjanić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]